Op zaterdag 23 november bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Uitgerekend op de dag dat de oppositie in het hele land protesteerde tegen het hun ogen desastreuze economische beleid van de ‘corrupte’ regering van president Maduro. Lees hier alle ontwikkelingen van de gespannen dag in Caracas terug. Alle genoemde tijdstippen waren volgens Nederlandse tijd.

Ontvangst Paleis

19.57 Rellen voor zover bekend uitgebleven tijdens koninklijk bezoek
Terwijl Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer op weg terug zijn naar het vliegveld kunnen we heel voorzichtig concluderen dat rellen op de dag van Nationaal Protest in Venezuela vooralsnog zijn uitgebleven.

De recht tegenover elkaar staande partijen hebben op dit moment dan ook geen enkel belang bij het uit de hand lopen van de situatie. Oppositieleider Henrique Capriles niet, omdat hij bang is dat mensen niet durven te gaan stemmen op 8 december als er nu massaal geweld zou uitbreken op straat. En president Maduro niet omdat hij hoog bezoek heeft uit het buitenland en bovendien de bevolking niet tegen zich in het harnas wil jagen in aanloop naar de verkiezingen.

Laten we hopen dat later vandaag niet alsnog de vlam in de pan slaat, want bij de grootschalige rellen in april is gebleken dat beide heren de greep op hun achterban totaal kunnen verliezen. Ook nu is de oppositie verdeeld over het al dan niet vreedzaam beëindigen van de protesten, getuige onderstaande poster die rondgaat op de sociale media:

Poster tegen Maduro

Vertaling: “NIEMAND GAAT NAAR HUIS TOTDAT MADURO OPSTAPT. 23 NOVEMBER”

19.40 Willem-Alexander: ¡Muchisimas gracias!
“¡Muchisimas Gracias! Wij zijn dankbaar voor de ontvangst die we krijgen in het grootste buurland dat we hebben.” Koning Willem-Alexander had eerder vandaag bij aankomst bij paleis Miraflores vriendelijke woorden over voor de jarige president Nicolás Maduro.

Via bovenstaande Youtube-video is de korte toespraak van de Koning én die van Maduro terug te zien.

19.26 Capriles: “Laten we nu vreedzaam terug gaan naar huis”
Oppositieleider Henrique Capriles sluit zijn bevlogen toespraak af met de oproep om nu vreedzaam naar huis te gaan. Hij wil duidelijk geen rellen en distantieert zich daarmee van de eerdere oproep om naar het presidentiële paleis te vertrekken.

Hij riep iedereen op de energie die ze vandaag voelden tijdens dit eerste grote openbare protest sinds de gewelddadigheden in april in te zetten in de aanloop naar de regionale verkiezingen op 8 december.

Zijn speech was in tegenstelling tot het koninklijk bezoek overigens nergens te zien op de televisie in Venezuela. Om de protestmanifestatie te volgen waren mensen aangewezen op buitenlandse zenders of op zijn eigen website Capriles TV.

19.12 Capriles: “Maduro kan nog niet eens een fiets besturen, laat staan een land”
“Ik ben met jullie en zal altijd met jullie zijn”, schreeuwt oppositieleider Henrique Capriles zijn aanhangers toe. Hij gelooft heilig in de overwinning bij de regionale verkiezingen op 8 december, zo blijkt uit zijn toespraak. “Wij willen verandering die ons een uitweg biedt uit deze economische chaos.”

Capriles

“Maduro kan nog niet eens een fiets besturen, laat staan een land”, zei hij ook nog verwijzend naar de valpartij van Maduro een aantal maanden geleden tijdens een publiek optreden.

19.01 Deel demonstranten wil naar presidentiële paleis
Bij de protestmanifestatie op de Plaza de Venezuela is opgeroepen om 20 uur Nederlandse tijd naar het presidentiële paleis te gaan, meldt collega Wies Ubags. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn dan al vertrokken.

18.54 Maduro: “Vooral gesproken over toerisme en energie”
President Maduro heeft met Willem-Alexander en Máxima gepraat over de onderlinge relaties op het gebied van toerisme en energie. Dat liet hij zonder specifieker te worden weten na hun gesprek achter gesloten deuren van het paleis Miraflores.

“We hebben ze met veel waardering en warme vriendschap ontvangen”, zei Maduro. Ook is er volgens hem gesproken over de relaties tussen het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur en de Europese Unie.

18.33 Koningspaar geniet van optreden jeugdorkest
Willem-Alexander en Máxima zijn uitgepraat met president Maduro en genieten op dit moment van een optreden van het jeugdorkest ‘El Sistema’ op de binnenplaats van het presidentiële paleis Miraflores. Dat optreden wordt live uitgezonden op de staatstelevisie, waar met geen woord wordt gerept over de demonstraties van de oppositie in het hele land.

Jeugdorkest

‘El Sistema’ is een bijzonder jeugdorkest laat de meegereisde minister Timmermans later op de dag weten op zijn Facebook-pagina

Timmermans Facebook

18.21 ¡VIVA VENEZULA LIBRE!
Terwijl onze Koning en Koningin zitten te luisteren naar een optreden van een jeugdorkest, wordt er op de Plaza de Venezuela fel gespeecht tegen president Maduro. Op dit moment schreeuwen de duizenden aanwezigen: “¡NO TENEMOS MIEDO!” (Wij zijn niet bang!) en “¡VIVA VENEZULA LIBRE!”.

Demonstratie

De demonstranten verzetten zich tegen de corruptie van de regering, de economische chaos en de bevoegdheden om per decreet te regeren die president Maduro zichzelf heeft toegeëigend. In de toespraken wordt geschreeuwd dat er tijdens de regionale verkiezingen op 8 december afgerekend gaat worden met Maduro en de zijnen.

Niet alleen in Caracas, maar in het hele land zijn demonstraties. Alles bij elkaar opgeteld zijn er zeker tienduizenden mensen op straat in Venezuela, maar het is nog te vroeg om een echt goede inschatting te maken. 

17.58 ‘Zonder handel, geen land’
Eén van de demonstranten geeft op een zelfgeschreven kartonnetje heel kernachtig weer waarom het socialistische economische beleid van de chavistische regering volkomen faalt: “Zonder handel, geen land”

Handel

17.43 Koningspaar achter gesloten deuren in gesprek met president Maduro
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima praten op dit moment achter gesloten deuren met president Maduro. Ik ben benieuwd of het behalve over zijn verjaardag en koetjes en kalfjes ook nog gaat over het rumoer een paar kilometer verderop. De foto is van Telesur.

In Paleis

17.38 Plaza Venezuela stroomt vol met demonstranten
Terwijl ons koningspaar een besloten programma volgt in het presidentiële paleis is de Plaza Venezuela een paar kilometer verderop volgestroomd met demonstranten die woeden zijn op de ‘corrupte’ president Maduro die Venezuela ‘kapot aan het maken is’.

Plaza Venezuela

17.29 Prominent oppositieleider bekritiseert koningspaar
Direct na de speech van Koning Willem-Alexander laat prominent oppositieleider Leopoldo López via Twitter weten dat de monarchen alleen maar komen voor olieconcessies.

Tweet López

17.21 Willem-Alexander dankbaar voor ontvangst in grootste buurland van Koninkrijk
In zijn toespraak feliciteert Koning Willem-Alexander allereerst president Maduro met zijn 51ste verjaardag. Dat doet hij nog in het Spaans. Daarna gaat hij over in het Engels en dankt hij de Venezolanen voor het meezingen van het Wilhelmus in de moeilijke taal die Nederlands is.

WA en maduro

Willem-Alexander zegt heel dankbaar te zijn voor de ontvangst in Venezuela dat hij bestempelt als ‘grootste buurland van het Koninkrijk’. Hij wijst ook op de samenwerking tussen beide landen. Hij geeft de kustwacht en culturele uitwisseling als voorbeelden. 

17.12 Koningspaar ontvangen met in Nederlands meegezongen Wilhelmus
Zojuist zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aangekomen bij paleis Miraflores. Ze werden ontvangen door president Maduro, de volksliederen van beide landen en met de woorden dat ze nu in het grootse, socialistische en boven alles chavistische Venezuela zijn.

Het Wilhelmus was ingestudeerd door de ongeveer honderd manschappen van de erewacht die luidkeels en in goed begrijpelijk Nederlands meezongen.

Volkslied

President Maduro heette niet alleen het koningspaar van harte welkom, maar ook onze minister van Buitenlandse zaken ‘Francisco’ Timmermans.

17.02 Nationale televisie zendt bezoek LIVE uit
De staatszender Venezolana de Televisión zendt het bezoek van het Koninklijk paar rechtstreeks uit. De entree van het presidentiële paleis Miraflores ziet er in afwachting van hun aankomst prachtig uit, terwijl er een paar blokken verder op fel geprotesteerd wordt tegen Maduro en zijn regering.


Paleis Miraflores

De verslaggeefster moet wel even uitleggen waar Nederland precies ligt en dat we één van de meest ontwikkelde landen ter wereld zijn.

16.47 Willem-Alexander en Máxima geland
Ongeveer een kwartier geleden zijn Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima geland op het internationale vliegveld Simon Bolívar te noordwesten van de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Naar verwachting komen ze om 17.30 uur Nederlandse tijd aan bij het presidentiële paleis Miraflores.

Daar worden ze ontvangen door de zwaar onder vuur liggende, maar ook jarige, president Maduro en zijn vrouw.

16.25 Demonstranten verzamelen zich
De demonstratie van de oppositie in Caracas staat op het punt van beginnen. Via de sociale media verschijnen nu de eerste foto’s van de zich verzamelende demonstranten.

Protesten

Protesten2

Protesten3

16.15 Staatspropaganda op Telesur over economische oorlog
Terwijl de demonstranten zich verzamelen om naar Plaza Venezuela te gaan is op staatszender Telesur ruim aandacht voor de ‘geweldige maatregelen’ die president Maduro neemt in de economische oorlog. Zojuist zag ik er zelfs een opinie-peiling langskomen waaruit zou blijken dat 80% van de bevolking optimistisch is over de economie.

Telesur

Op Telesur is wél aandacht voor demonstraties in Madrid, maar uiteraard niet voor die van de oppositie in eigen land.

16.07 ‘Regering is bang voor het volk’
Oppositie-veteraan Julio Borges die eerder dit jaar nog in elkaar werd geslagen in het Venezolaanse parlement is woedend over de arrestatie van de coördinator van de protestmarsen van vandaag: “Nu hebben we nog meer redenen om massaal te protesteren tegen deze laffe regering die bang is voor het volk!”

15.43 Oppositie is razendsnel met propagandamateriaal
De oproep voor het nationale protest is slechts drie dagen geleden gedaan, maar overal circuleren de prachtigste posters, zoals deze:

Protestposters

15.28 Maduro is jarig!
Voor president Nicolás Maduro is het in drie opzichten een bijzondere dag. Behalve de massale protesten tegen hem en het eerste koninklijke bezoek tijdens zijn presidentschap is hij ook jarig. Maduro is 51 jaar geworden en wordt al vanaf middernacht via de hashtag #FelizCumpleañosNicolasMaduro uitgebreid gefeliciteerd op Twitter.

Maduro jarig

14.57 Wat doet het koningspaar in Venezuela?
In eendrachtige samenwerking met RTL Boulevard heb ik getracht in 2 minuten uit te leggen wat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen doen in Venezuela en gisteren in Colombia. Bekijk dat item hier terug.

image (1)

Ook op mijn eigen BNR de laatste dagen veel aandacht voor de te verwachten chaos in Venezuela tijdens het koninklijk bezoek. Beluister mijn bijdragen hier en hier terug. 

14.49 Timmermans: “Bezoek kan op laatste moment worden uitgesteld”
Volgens de met het koningspaar meereizende minister Frans Timmermans kan het bezoek op het laatste moment worden uitgesteld als de veiligheid in het geding is. Maar daar waren volgens hem gisteravond geen indicaties voor.

Timmermans reageerde vanuit Colombia ook op de kritiek op het bezoek aan het per decreet geregeerde Venezuela: “De koning bezoekt een land en volk, geen politieke beweging. Het bezoek is een teken van respect en waardering voor het buurland.”

Een half uur voor vertrek naar Venezuela maakte de minister ook nog even een wandeling op het strand van Aruba en zoals we van hem gewend zijn postte hij daar een foto van op zijn Facebook-pagina:

foto (3)

14.39 Kliklijn tegen ‘kapitalistische speculanten’
President Maduro die het deze week voor elkaar kreeg om het komende jaar per decreet te mogen regeren heeft ook een kliklijn geopend waar Venezolanen kunnen klagen over ‘kapitalistische speculanten’. Want volgens Maduro ‘zijn we allemaal slachtoffers van hun economische oorlog’ 

Kliklijn

14.27 Coördinator protestmarsen gearresteerd
Oppositieleider Henrique Capriles meldt op Twitter dat de nationale coördinator van de protestmarsen, Alejandro Silva, is gearresteerd. Hij houdt president Nicolás Maduro verantwoordelijk voor alles wat er met Silva gebeurt.  

Tweet Capriles

14.21 VS geeft reisalarm af voor Venezuela
De Verenigde Staten hebben een reisalarm afgegeven voor Venezuela. Volgens de VS is er overal in het land een ernstige bedreiging voor Amerikanen. Ze wijzen daarbij op het enorme aantal moorden en ontvoeringen in Caracas en andere steden. 

14.15 Het officiële programma
16.30 uur Aankomst van de Koning en Koningin en delegatie op vliegveld Simon Bolívar in Maquetía
17.30 uur Aankomst van de Koning en Koningin en delegatie bij het presidentieel paleis Miraflores. Begroeting door Z.E.N Maduro, president van Venezuela en Mevrouw C. Flores, echtgenote van de president
17.35 uur Aanvang van de welkomstceremonie
17.45 uur (Besloten) programma in het paleis
18.30 uur Receptie grenzend aan de binnenplaats van paleis Miraflores met optreden jeugdorkest El Sistema
19.00 uur Afscheid en vertrek van de Koning en Koningin en delegatie
20.30 uur Vertrek vanaf vliegveld Simon Bolívar

Kaart Caracas

14.05 De ochtendkranten in Venezuela
De voorpagina’s van de oppositiekranten in Venezuela besteden uiteraard ruim aandacht voor de aangekondigde protesten van vandaag:

Voorpagina El Nacional

De krant El Universal wijst er vanmorgen nog even fijntjes op dat de regering gister nieuwe wetten heeft uitgevaardigd om prijzen te verlagen en winsten te controleren
El Universal

Gelukkig zijn er ook gewoon kranten met mooie vrouwen op de voorpagina. Want laten we vooral niet vergeten dat de huidige Miss Universe uit Venezuela komt en dat dat al de derde is in zes jaar tijd:

Diario 2001