Portfolio

Correspondent voor Latijns-Amerika
Vanaf december 2012 ben ik Zuid-Amerika-correspondent voor BNR Nieuwsradio en ook beschikbaar voor andere opdrachtgevers. Tot nu toe heb ik behalve voor BNR ook voor NRC, Knooppunt Kranenbarg, Het Radio 1-journaal, RTL Boulevard, De Nieuws BV, de VRT, het Haarlems Dagblad en Hart van Nederland gewerkt. Hieronder een greep uit mijn bijdragen:

– Na de zware aardbeving van 16 april 2016 toog ik naar het rampgebied. Daar heb ik reportages over gemaakt voor NRC en ik was er ook over te horen op BNR en de VRT.

– Voor het Haarlems Dagblad maakte ik in spetmeber 2015 in Guayaquil een reportage over ID-wielrenner Martijn Roest die te midden van typisch Ecuadoraanse chaos wereldkampioen ID-wielrennen werd.

– Met Humberto Tan blikte ik in mei 2014 in het programma BNR Sportzaken vooruit op de oefenwedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Ecuador en de kracht van de Zuid-Amerikaanse ploegen op het WK: Hier terug te luisteren

– Voor RTL Boulevard heb ik verslag gedaan van het bezoek van Koningin Máxima aan Colombia en Péru namens de Verenigde Naties in maart 2014 en eerder al van het kennismakingsbezoek van Koning Willem-Alexander en Máxima aan Colombia en Venezuela in november 2013. Helaas is die laatste bijdrage niet meer terug te kijken via RTL’s uitzending gemist.

– Op 1 april 2014 was er een enorme aardbeving in Chili, waarvan de schade opvallend genoeg meeviel. Bij BNR Petra Grijzen legde ik uit waarom.

– Toen het er in juni 2013 even op leek dat Edward Snowden snel naar Ecuador zou komen maakte ik deze reportage voor BNR over de angst van het bedrijfsleven voor problemen met handelspartner VS. Ook was ik vanuit Quito te horen in het Radio 1-journaal.

– De Zuid-Amerikaanse woede over de door mij als kluchtvlucht gedoopte problemen met het regeringstoestel van Evo Morales besprak ik met Tom van ´t Hek op BNR

– Rondom de omstreden verkiezingsuitslag in Venezuela was ik vaak op BNR te horen. Bijvoorbeeld op 17 april in de ochtendspits bij Rens de Jong, toen de oppositie uit angst voor meer geweld een grote protestmars afblies. Beluister die bijdrage hier

– In Knooppunt Kranenbarg op Radio 2 besprak ik een dag na de dood van Hugo Chávez de treurnis én vertelde ik over andere opvallende leiders op het continent. Hier terug te luisteren

– In de nieuwsupdate van 2 januari sprak ik met Annette van Soest over alle geruchten over de gezondheid van Hugo Chávez. Beluister die bijdrage via deze link

– Mijn eerste bijdrage als correspondent was op 28 december ging over Julian Assange, die al ruim een half jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen verblijft. Lees en beluister dat verhaal via deze link

– Lees op de site van De Buitenlandredactie een interview met mij over mijn prille correspondentschap: “Het eenzijdige beeld van bananenrepublieken vol lama’s indianen en zielige kindertjes verdient bijstelling

Eindredacteur bij BNR
Voordat ik naar Ecuador vertrok heb ik vanaf 2003 met veel plezier op de redactie van BNR gewerkt. Vanaf 2008 als eindredacteur.

“Arjan is een uitstekende eindredacteur. Een echte nieuwsjager met gevoel voor balans in een uitzending. Hij weet redacteuren en verslaggevers op de juiste manier te motiveren om het beste uit de dag te halen ten behoeve van de uitzending. Arjan is scherp op taalgebruik. Hij heeft daarmee zowel de radioredactie als de internetredactie op een hoger niveau weten te tillen. Arjan is een multitalent. Hij heeft de afgelopen jaren een groot aandeel gehad in de journalistieke groei van BNR.”
Meindert Schut, adjunct-hoofdredacteur BNR Nieuwsradio, november 2012

Als redacteur en later als eindredacteur heb ik vele jaren het ochtendprogramma mogen maken. Eerst met het BNR-kanon Bas van Werven en later met Humberto Tan, maar altijd met een fantastisch team redacteuren. In de vroege nieuws-shows was altijd veel aandacht voor economie en politiek en af en toe ook voor mijn grote hobby sport.

Olympische Spelen Vancouver
Persoonlijk hoogtepunt voor mij in al die jaren waren dan ook de Olympische Spelen in Vancouver in 2010. Wij hebben toen 2 weken lang een 3,5 uur durende show gemaakt vanuit het VIP-hotel dat tussen de schaatsbaan en het wat ordinaire Holland Heineken House lag. Behalve mooie programma’s met bijzondere gasten, heb ik toen op nog geen 5 meter bij mij vandaan Sven Kramer de verkeerde baan in zien rijden en in het stadion Mark Tuitert verbluffend goud zien winnen op het koningsnummer!

Mark Tuitert en het BNR-team

Net nadat Tuitert het goud kreeg omgehangen, kwam hij langs bij de BNR-studio in Vancouver.

Webredactie
De laatste maanden van mijn carriere bij BNR was ik webredacteur. Hieronder links naar een aantal artikelen van mijn hand.

Bijvoorbeeld de uitwerking van een interview van Paul van Liempt met Louis van Gaal over slaapregistratie van zijn spelers heeft internationaal de aandacht getrokken:

“Spelers van Oranje moeten wekelijks inloggen op een website om aan te geven hoe lang ze hebben geslapen: “Zo ver moet je gaan”, zegt de nieuwe bondscoach Louis van Gaal op BNR.”

Ook hield ik me in Amsterdam al bezig met belangrijke ontwikkelingen in de regio waar ik tegenwoordig woon:

“De Colombiaanse regering en rebellenbeweging FARC zijn het er na twee dagen praten over eens dat hun échte onderhandelingen moeten beginnen met gesprekken over landbouwhervormingen.”

Verder heb ik altijd veel oog gehad voor belangrijke economische ontwikkelingen. Bijvoorbeeld hoe het Nederlandse bedrijfsleven omgaat met de schuldencrisis:

“Niet alleen Amerikaanse bedrijven bereiden zich serieus voor op een vertrek van Griekenland uit de euro, ook Nederlandse ondernemingen houden rekening met alle scenario’s.”

En met de oude rubriek van BNR  ‘Geen heden zonder verleden’ in het achterhoofd heb ik het ook altijd leuk gevonden huidige gebeurtenissen te beschouwen met lessen uit het verleden:

“Als Romney en Obama goed voor de dag willen komen in hun televisiedebat vannacht, dan moeten ze maar eens goed naar door BNR geselecteerde historische beelden kijken.”

En tot slot is er ook in mijn werk altijd ruimte voor humor voor te lachen, bijvoorbeeld in het Rotterdams:

“Ja toch, niet dan?!?’, ‘Hebbie dat gezien gozert?’ en ‘Oh ja, joh?!?’. Veel Rotterdammerts spreken behoorlijk plat. Voor wie dat ook wil leren is er nu een workshop plat Rotterdams.”

Maar ik heb ook een paar weken de zogeheten Nieuwsbeat gemaakt voor de Friday Move samen met DJ Thomas Robson:

Deze over de machtsgreep van Cruijff bij Ajax bijvoorbeeld

Wie meer wil lezen van mijn werk bij BNR als internetredacteur kan op de site bnr.nl mijn naam intoetsen en dan rollen er honderden artikelen uit de zoekmachine. Van korte snel geschreven stukjes tot diepgaandere analyses over politieke en economische ontwikkelingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: