¨Het microfoontje zat in een electriciteitskastje dat verstopt was achter een boekenkast in het kantoor van de ambassadeur.¨ Het zou zomaar een zin kunnen zijn uit een detective-romannetje van de B-garnituur. Maar het waren de woorden van minister Patiño van Buitenlandse Zaken gisteravond over de afluisterapparatuur die is gevonden in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Microfoon ambassade

Daar waar iedereen dacht dat Patiño tijdens zijn tweede persconferentie over de zaak fel van leer zou trekken tegen de ‘imperialistische krachten’ die Ecuador aan het afluisteren zijn, bleef hij opvallend kalm en feitelijk.

Britse hulp gevraagd
Ecuador roept zelfs de hulp in van Groot-Brittannië bij het onderzoek naar de herkomst van de microfoon. Patiño liet weten dat de microfoon van Britse makelij is, van de ¨Survilands Group Limited¨. Dat is ongetwijfeld Spanglish voor Surveillance Group Limited, een gerenommeerd veiligheidsbedrijf.

De microfoon is op 14 juni al gevonden, twee dagen voordat Patiño een bezoek bracht aan de al meer dan een jaar in de Ecuadoraanse ambassade verblijvende Wikileaks-oprichter Julian Assange. Het apparaatje zou daar al een aantal weken gezeten hebben.

Er zat een werkende SIM-kaart in, zodat elk gesprek in het kantoor van de ambassadrice in real-time afgeluisterd kon worden. “We zijn hoe dan ook geïnfiltreerd”, zei de minister. Opvallend genoeg zonder zoals gebruikelijk direct met de beschuldigende vinger naar de VS te wijzen.

Boze latino-presidenten
Dat wordt later deze donderdag wel anders als alle boze latino-presidenten in de Boliviaanse stad Cochabamba bij elkaar komen voor een gezamenlijke reactie op de ‘vernedering’ die Evo Morales heeft ondergaan door geweigerd te worden in het luchtruim van Frankrijk en Portugal.

“We eisen toereikende uitleg van de landen die gehoor gaven aan het Amerikaanse imperialisme en president Morales in zo’n hulpeloze situatie hebben gedwongen”, zei de VN-ambassadrice van Bolivia Sacha Llorenti.

Cristina Fernández

Of zoals de altijd felle Argentijnse presidente Cristina Fernández de Kirchner zei: “Deze overblijfselen van het kolonialisme zijn niet alleen een belediging van een zuster-staat, maar van het hele continent”

Wordt snel vervolgd, want soms zijn de hoofden van de latino-presidenten rood en soms zijn ze groen. In Zuid-Amerika is altijd wat te doen!