Lionel Messi, Luis Suárez, Neymar, Sergio Agüero, Edinson Cavani, Alexis Sanchéz en Radamel Falcao. Bij het doornemen van de Zuid-Amerikaanse voorselecties voor het WK in Brazilië loopt het water in de mond. Hier het complete overzicht van alle geselecteerde spelers op dit voetbalgekke continent.

———————————————————————————————————

CHILI: Twente-speler Gutiérrez mag nog steeds dromen van WK
Twente-middenvelder Felipe Gutiérrez behoort ondanks een niet meer dan redelijk seizoen in Enschede tot de voorselectie van 30 spelers van Oranjes WK-tegenstander Chili. Opvallend genoeg zit sterspeler Arturo Vidal van Juventus daar ook bij. Hij is eerder deze maand geopereerd aan zijn knie, maar verwacht toch fit te zijn voor het WK.

Op maandag 23 juni speelt Nederland in de laatste groepswedstrijd tegen het degelijke en uiterst gevaarlijke Chili.

Elftal Chili

Keepers: Claudio Bravo (Real Sociedad), Cristopher Toselli (Universidad Católica), Johnny Herrera (Universidad de Chile), Paulo Garcés (O’Higgins).

Verdedigers: Gonzalo Jara (Nottingham Forest), Enzo Andía (Universidad Católica), José Rojas (Universidad de Chile), Marcos González (Unión Española), Gary Medel (Cardiff City), Mauricio Isla (Juventus), Eugenio Mena (Santos), Miiko Albornoz (Malmo).

Middenvelders: Francisco Silva (Osasuna), Felipe Gutiérrez (Twente), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Pablo Hernández (O’Higgins), Marcelo Díaz (Basel), Arturo Vidal (Juventus), Carlos Carmona (Atalanta Bergamo), Charles Aránguiz (Internacional), Jean Beausejour (Wigan Athletic), Matías Fernández (Fiorentina), Jorge Valdivia (Palmeiras), Rodrigo Millar (Atlas)

Aanvallers: Esteban Paredes (Colo Colo), Gustavo Canales (Unión Española), Eduardo Vargas (Valencia), Alexis Sánchez (Barcelona), Fabián Orellana (Granada), Mauricio Pinilla (Cagliari).

Oefennederlaag tegen Chileentjes
Het Chileense elftal speelde woensdag achter gesloten deuren een oefenwedstrijd tegen de Onder 21 van Chili en delfde daarin het onderspit. Het werd 1-0 voor de jonkies die zich voorbereiden op het beroemde jeugdtoernooi in het Franse Toulon.

————————————————————————————————————

BRAZILIË: Geen plaats voor uitgebluste sterren Kaká, Robinho en Ronaldino
De Braziliaanse bondscoach Luiz Felipe Scolari maakte vorige week woensdag al zijn definitieve selectie van 23 man bekend. Hij wil niet zeven spelers nog eens weken in onzekerheid laten verkeren in de wetenschap dat hij alsnog een andere speler mag oproepen in het geval van een blessure.

In zijn selectie is geen plaats voor de voormalige sterspelers Kaká, Robinho en Ronaldinho. Dat was geen verrassing meer, omdat hij de laatste jaren al nauwelijks meer een beroep op hen deed. De definitieve selectie van thuisland Brazilië is indrukwekkend al ontbreekt een echte topspits. De Brazilianen nemen het op het WK op tegen Kameroen, Kroatië en México en in de tweede ronde wacht mogelijk Nederland.

Scolari  

Doel: Júlio César (Toronto FC, Can), Jefferson (Botafogo) en Victor (Atético Mineiro).

Verdedigers: Dante (Bayern München,Dui), David Luiz (Chelsea, Eng), Henrique (Napoli, Ita), Thiago Silva (Paris Saint-Germain, Fra), Dani Alves (Barcelona, Spa) Maicon (AS Roma, Ita), Maxwell (Paris Saint-Germain, Fra), Marcelo (Real Madrid, Spa).

Middenvelders: Fernandinho (Manchester City, Eng), Hernanes (Internazionale, Ita), Luiz Gustavo (VfL Wolfsburg, Dui), Oscar (Chelsea, Eng), Paulinho (Tottenham Hotspur, Eng), Ramires (Chelsea, Eng), Willian (Chelsea, Eng).

Aanvallers: Bernard (Shakhtar Donetsk, Oek), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit Sint-Petersburg, Rus), Jô (Atlético Mineiro), Neymar (Barcelona, Spa)

Slechts vijf spelers die er in 2010 ook bij waren
Er zit weinig WK-ervaring in de selectie van Scolari. Slechts vijf spelers waren er vier jaar geleden ook bij in Zuid-Afrika toen Brazilië uiteindelijk in de kwartfinale verloor van het Nederlands Elftal: Júlio César, Dani Alves, Maicon, Ramires en Thiago Silva. Behalve dat vijftal ging alleen Fred ook mee naar een eerder WK, hij zat bij de Seleção van 2006 in Duitsland.

——————————————————————————————————————-

ARGENTINIË: Aanval ook ijzersterk zonder enfant terrible Tévez
Bondscoach Alejandro Sabello is niet gezwicht voor de lobby om topscorer Carlos Tévez van Juventus toch te selecteren. Hij negeerde het enfant terrible sinds zijn aantreden in 2011 stelselmatig, maar hij heeft met Messi, Agüero, Higuaín, Lavezzi, Palacio, en Di María dan ook meer dan genoeg stootkracht voorin.

In Argentinië wordt dan ook geen moment getwijfeld aan het bereiken van de tweede ronde. Met tegenstanders Nigeria, Bosnië-Herzegovina en Iran is dat normaal gesproken ook geen enkel probleem.

Messi Aguero

Keepers: Sergio Romero (AS Monaco, Fra), Mariano Andújar (Catania, Ita), Agustín Orion (Boca Juniors).

Verdedigers: Ezequiel Garay (Benfica, Por), Federico Fernández (Napoli, Ita), Pablo Zabaleta (Manchester City, Eng), Marcos Rojo (Sporting Lissabon, Por), José María Basanta (Monterrey, Mex), Hugo Campagnaro (Internazionale, Ita), Nicolás Otamendi (FC Porto, Por), Martín Demichelis (Manchester City, Eng), Gabriel Mercado (River Plate), Lisandro López (Getafe, Spa)

Middenvelders: Fernando Gago (Boca Juniors), Lucas Biglia (Lazio, Ita), Javier Mascherano (Barcelona, Spa), Ever Banega (Newell’s Old Boys, Arg), Angel Di María (Real Madrid, Spa), Maximiliano Rodríguez (Newell’s Old Boys), Ricardo Alvarez (Internazionale, Ita), Augusto Fernández (Celta de Vigo), Enzo Pérez (Benfica, Por), José Sosa (Atlético Madrid, Spa), Fabián Rinaudo (Catania, Ita)

Aanvallers: Sergio Agüero (Manchester City, Eng), Lionel Messi (Barcelona, Spa), Gonzalo Higuaín (Napoli, Ita), Ezequiel Lavezzi (Paris Saint-Germain, Fra), Rodrigo Palacio (Internazionale, Ita), Franco Di Santo (Werder Bremen, Dui)

Bondscoach Sabella: Excuses aan degenen die niet geselecteerd zijn
Na het bekendmaken van de lijst van 30 spelers greep bondscoach Alejandro Sabella de microfoon om excuses te maken aan degenen die er niet bij zijn straks in Brazilië: “Ik heb grote waardering voor degenen die er niet zijn. Ik moest moeilijke beslissingen nemen, maar je moet kiezen. Mijn excuses.”

—————————————————————————————————————-

COLOMBIA: Geblesseerde sterspeler Falcao tóch geselecteerd
De Colombiaanse superspits Radamel Falcao leek het WK te moeten missen, maar hij herstelt wonderbaarlijk en zit daarom tóch bij de voorselectie van bondscoach José Pekerman.

Maar mocht Falcao het niet redden dan herbergt Colombia genoeg kwaliteit om ook zonder hem probleemloos de groep met Griekenland, Japan en Ivoorkust door te komen. Daarna wacht een tegenstander uit de loodzware groep met Italië, Uruguay, Engeland en Costa Rica.

Radamel Falcao

Keepers: David Ospina (Olympique Nice, Fra), Faryd Mondragón (Deportivo Cali), Camilo Vargas (Santa Fé).

Verdedigers: Mario Yepes (Atalanta Bergamo, Ita), Aquivaldo Mosquera (América de México, Mex), Cristian Zapata (AC Milan, Ita), Amaranto Perea (Cruz Azul, Mex), Eder Álvarez Balanta (River Plate, Arg), Santiago Arias (PSV, Ned), Juan Camilo Zúñiga (Napoli, Ita), Pablo Armero (West Ham United, Eng)

Middenvelders: Carlos Sánchez (Elche, Spa), Fredy Guarín (Internazionale, Ita), Abel Aguilar (Toulouse, Fra), Elkin Soto (FSV Mainz, Dui), Aldo Leao Ramirez (Morelia), Juan Fernando Quintero (FC Porto, Por), Víctor Ibarbo (Cagliari, Ita), James Rodríguez (AS Monaco, Fra), Macnelly Torres (Al Shabab, Sao), Juan Guillermo Cuadrado (Fiorentina, Ita), Edwin Valencia (Fluminense, Bra), Alexander Mejía (Nacional)

Aanvallers: Radamel Falcao (AS Monaco, Fra), Carlos Bacca (Sevilla, Spa), Adrián Ramos (Hertha BSC, Dui), Luis Muriel (Udinese, Ita), Teófilo Gutiérrez (River Plate, Arg), Jackson Martinez (FC Porto, Por)

Geen verrassingen
“30 oproepen, 0 verrassingen”, kopt de Colombiaanse krant El Tiempo over de voorselectie. Alle spelers die nu zijn opgeroepen hebben gespeeld tijdens de WK-kwalificatie of anders daarna in de vriendschappelijke wedstrijden tegen België, Nederland en Tunesië.

De spanning zit hem de komende week vooral in de vraag of Falcao op tijd fit is nadat hij eind januari de kruisband van zijn linkerknie afscheurde. Heel Colombia bidt van wel. Een relatieve nieuwkomer in voorselectie is Adrián Ramos van Hertha BSC die met 16 goals in de Duitse competitie een indrukwekkend seizoen achter de rug heeft.

—————————————————————————————————————–

URUGUAY: Alle hoop op superduo Suárez en Cavani
In 2010 werd Diego Forlán nog uitgeroepen tot beste speler van het WK, nu wacht hem een bijrol achter het superduo Luis Suárez en Edinson Cavani. Maar Forlán hoort wel bij de voorlopige selectie van 24 man van bondscoach Óscar Tabárez.

Behalve de genoemde drie topspelers springen nog Godín, Giménez en Rodríguez van Champions League-finalist Atlético Madrid in het oog en aanvoerder Diego Lugano van West Bromwich Albion. Uruguay moet alle zeilen bijzetten om de tweede ronde te halen op het WK met Italië, Engeland en Costa Rica als tegenstanders in de groep.

Mexico v Uruguay: Group A - 2010 FIFA World Cup

Keepers: Fernando Muslera (Galatasaray, Tur), Rodrigo Muñoz (Libertad, Par), Martín Silva (Vasco da Gama, Bra).

Verdedigers: Martin Cáceres (Juventus, Ita), Sebastián Coates (Nacional), Jorge Fucile (FC Porto, Por), Diego Godín (Atlético Madrid, Spa), José María Giménez (Atlético Madrid, Spa), Diego Lugano (West Bromwich Albion, Eng), Maximiliano Pereira (Benfica, Por), Alejandro Silva (Lanús, Arg).

Middenvelders: Sebastián Eguren (Palmeiras, Bra), Walter Gargano (Parma, Ita), Alvaro González (Lazio, Ita), Nicolás Lodeiro (Botafogo, Bra), Álvaro Pereira (São Paulo, Bra), Diego Pérez (Bologna, Ita),  Gastón Ramírez (Southampton, Eng), Egidio Arévalo Ríos (Morelia, Mex), Cristian Rodríguez (Atlético Madrid, Spa).

Aanvallers: Edinson Cavani (Paris Saint-Germain, Fra), Diego Forlán (Cerezo Osaka, Jap), Abel Hernández (Palermo, Ita), Christian Stuani (Espanyol, Spa), Luis Suarez (Liverpool, Eng)

Aanvoerder Lugano: “Eerste partij tegen Costa Rica is het belangrijkst”
De Uruguayanen spelen voordat ze het opnemen tegen Italië en Engeland eerst tegen het relatief zwakke Costa Rica. Maar toch is dat volgens aanvoerder Diego Lugano de belangrijkste partij: “Vanwege de tegenstander en de motivatie die zij zullen hebben. En vanwege de angst en zenuwen die gepaard gaan met de eerste partij. Deze wedstrijd kan allesbepalend zijn in de groep, daar hebben we het al maanden over.”

——————————————————————————————————————-

ECUADOR: Alleen Valencia, Ibarra en Méndez bekenden in Nederland
In de voorselectie van mijn Ecuador zijn alleen Manchester United-middenvelder Antonio Valencia, Vitesse-aanvaller Renato Ibarra en oud-PSV-speler Édison Méndez bekend in Nederland. Verder moet Ecuador het vooral hebben van spelers die uitkomen in de eigen nationale en de Mexicaanse competitie.

Renato Ibarra

Keepers: Alexander Domínguez (LDU Quito), Adrián Bone (El Nacional), Máximo Banguera (Barcelona de Guayaquil)

Verdedigers: Gabriel Achillier (Emelec), Jorge Guagua (Emelec), Juan Carlos Paredes (Barcelona de Guayaquil), Oscar Bagüí (Emelec), Cristian Ramírez (Fortuna Düsseldorf, Dui), Jhon Narváez (Emelec) Walter Ayoví (Pachuca, Mex), Frickson Erazo (Flamengo, Bra)

Middenvelders: Antonio Valencia (Manchester United, Eng), Luis Saritama (Barcelona de Guayaquil), Segundo Castillo (Al-Hilal, SAu), Carlos Gruezo (VfB Stuttgart, Dui), Renato Ibarra (Vitesse, Ned), Pedro Quiñónez (Emelec), Cristian Noboa (Dinamo Moskou, Rus), Jefferson Montero (Morelia, Mex), Édison Méndez (Independiente Santa Fe, Col), Oswaldo Minda (Barcelona de Guayaquil), Ángel Mena (Emelec)

Aanvallers: Joao Rojas (Cruz Azul, Mex), Fidel Martínez (Tijuana, Mex), Felipe Caicedo (Al-Jazira, VAE), Jaime Ayoví (Tijuana, Mex), Enner Valencia (Pachuca, Mex), Armando Wila (Universidad Católica), Cristian Penilla (Barcelona de Guayaquil), Michael Arroyo (Atlante FC, Mex)

Angst voor dikke nederlaag tegen Oranje

Ecuador zit in de groep met Frankrijk, Zwitserland en Honduras. Maar daarvoor wordt er eerst nog geoefend tegen het Nederlands Elftal op zaterdag 17 mei in Amsterdam. Vrijwel iedereen die ik hier spreek is bang voor een dikke nederlaag. Ik kan ze enigszins geruststellen door te vertellen dat van onze sterspelers Van Persie nog lang niet helemaal fit is en Robben en Sneijder helemaal niet meespelen in dat oefenpotje.

Maar eerlijk gezegd is dat ook een beetje om me in te dekken mocht het toch misgaan. Want Ecuador is dan wel uiterst wisselvallig en vaak ongedisciplineerd, af en toe laten ze ook zien dat ze meer dan behoorlijk kunnen voetballen. Ze zijn niet voor niets boven Uruguay geëindigd bij de WK-kwalificatie.