“Een stap meer en onafwendbaar op weg naar het einde van het conflict”. Dat zegt president Juan Manuel Santos van Colombia over de afspraken die met de FARC zijn gemaakt over een VN-missie die toezicht moet gaan houden op het nog te sluiten definitieve vredesakkoord.

De onderhandelaars op Cuba willen dat een missie van ongewapende waarnemers van de Verenigde Naties twaalf maanden lang zullen toezien op het ontwapenen van de FARC-rebellen en op het naleven van alle afspraken uit het op handen zijnde vredesakkoord. De waarnemers moeten uit de Cariben en Latijns-Amerika komen.

farc

Of de door de onderhandelaars zelf gestelde deadline van 23 maart wordt gehaald blijft de vraag, maar deze afspraak over een VN-missie is in elk geval een goed teken. Als er echt nog onoverkomelijke hindernissen zouden zijn, zou er geen verzoek aan de VN worden gedaan.

Er zijn al deelakkoorden gesloten over landbouwhervorming, de deelname van de FARC aan de politiek, de bestrijding van drugshandel en de berechting van daders en tegemoetkoming aan slachtoffers. Als het allesomvattende vredesakkoord eenmaal is getekend, moet het nog in een referendum aan het Colombiaanse volk worden voorgelegd.

Beluister hier mijn gesprek op BNR Nieuwsradio met Tom van ’t Hek over het vredesproces.