Zo links en Correa-gezind is Ecuador toch niet. Bij de lokale verkiezingen van zondag gingen de burgemeestersposten in de drie grootste steden – Guayaquil, Quito en Cuenca – aan de neus van regeringspartij Alianza País voorbij. “We hebben een belangrijke tegenslag te verwerken en moeten dat goed analyseren”, reageerde president Rafael Correa. 

Image

De frisse en moderne Mauricio Rodas won met onverwachte overmacht de burgemeestersverkiezingen in Quito. Hij kreeg ruim 58% van de stemmen en zittend burgemeester Barrera van regeringspartij Alianza País slechts 39%, terwijl die als verkiezingsstunt toch echt de in Ecuador razend populaire metalband Metallica naar Quito had gehaald.

Rodas toekomstig president?
De aanhangers van de nog maar 39-jarige Rodas schreeuwden luidkeels ‘El futuro presidente, el futuro presidente’ (de toekomstig president) toen zijn overwinning bekend werd. Rodas kan zich als burgemeester van Quito inderdaad ontwikkelen tot een serieuze kandidaat voor de opvolging van president Correa in 2017.

Nu belooft hij anders dan andere oppositie-burgemeester in ieder geval dat hij de samenwerking zal aangaan met president Correa en zijn Alianza País: “Ik wil hierbij mijn voornemen publiek maken om goed samen te werken met de president voor het profijt van alle inwoners van Quito en hun ontwikkeling”, hield hij zijn aanhang voor. Heerlijk om eens niet-polariserende woorden te horen uit de mond van een Ecuadoraanse politicus.

Image

Rafael Correa heeft ondanks dat hij zegt de samenwerking te accepteren in het belang van de inwoners van Quito niet veel op met Rodas: “Ik ken hem niet persoonlijk, maar de mensen achter hem hebben contact met extreem-rechts in Venezuela en hebben geprobeerd mij te vermoorden op 30 september 2010.”

Ook Guayaquil en Cuenca voor oppositie
In Guayaquil – de grootste stad van Ecuador – blijft de christen-democraat Jaime Nebot aan de macht. Hij is als sinds 2000 burgemeester van de havenstad en had weinig moeite zijn slechts 31 jaar oude tegenstreefster Viviana Bonilla van Alianza País te verslaan. “Het had zijn kleindochter kunnen zijn”, grapte Correa.

In mijn eigen Cuenca won oud-burgemeester Marcelo Cabrera de verkiezingen. Hij versloeg zittend Alianza País-kandidaat Paúl Granda waar veel mensen in mijn directe omgeving juist erg tevreden over zijn. Cabrera won dankzij zijn beloften voor meer veiligheid, meer asfaltwegen en het uitdelen van gratis melk aan arme gezinnen. Een wonderlijke mix van VVD en SP-ideeën als je het mij vraagt.

Image

Politiek evenwicht
President Correa en politiek analisten wijzen er overigens wel terecht op dat Alianza País ondanks het verlies in de drie grootste steden nog altijd wel de meeste burgemeestersposten heeft in Ecuador. Bovendien zijn de belangrijke provincies Pichincha en Guayas – waar Quito en Guayaquil de hoofdsteden van zijn – wél in handen van Alianza País.

Voor het politieke evenwicht in Ecuador is het in elk geval goed dat Correa en de zijnen niet alles voor het zeggen hebben. Het dwingt tot samenwerking, ook al is dat van beide kanten met frisse tegenzin. Dat voorkomt in elk geval Venezolaanse toestanden en dat wil van rechts tot links helemaal niemand hier.

En Correa zelf put er alleen maar meer motivatie uit: “Wij zijn revolutionairen en moeten ons goed realiseren dat we nooit stil kunnen zitten. De strijd tegen de elite is nog niet gewonnen”, zei hij strijdvaardig. “Dit bewijst overigens ook dat we de beste democratie van heel Latijns-Amerika hebben”, voegde hij daar aan toe.

Uw correspondent mocht niet stemmen
Als 100%-Ecuadoraan mocht ikzelf vandaag toch niet stemmen. In november wilde ik me registreren bij kiesraad CNE, maar dat was al te laat. Het had minstens een half jaar van tevoren gemoeten.

Stembewijs

Maar omdat er in Ecuador stemplicht is en er daarom bij allerlei officiële instanties te pas en te onpas om een stembewijs wordt gevraagd ben ik toch maar even een bewijsje gaan halen dat ik wél aanwezig was op verkiezingsdag en ik wel had willen stemmen.

En wonder boven wonder wist de vrijwilliger achter de tafel mijn naam in één keer goed te schrijven, dat geeft vertrouwen dat de rest van het verkiezingsproces ook goed verlopen is.