Ecuador heeft zich goed hersteld van een serie matige wedstrijden in de WK-kwalificatie. In Quito werd Chili met 3-0 verslagen. De winnaar van de laatste twee Copa América’s met sterren als Alexis Sanchez en Arturo Vidal in de basis had nauwelijks iets te vertellen in het op 2800 meter hoogte gelegen stadion Atahualpa.

57f6d80a9e44d

De doelpunten voor Ecuador kwamen op naam van Antonio Valencia, Cristian Ramírez en Felipe Caicedo. ‘La Tri’ was de serie kwalificatiewedstijden voor het WK van 2018 in Rusland vorig jaar goed begonnen met o.a. een verrassende uitoverwinning op Argentinië, maar verviel daarna weer in het aanvallend veel te wilde en verdedigend ongeconcentreerde spel zoals ik dat ken van de laatste jaren.

Maar tegen Chili ging Ecuador er vanaf de allereerste minuut vol voor. En terwijl iedereen in het stadion en voor de TV bij de 2-0 ruststand het hart vasthield of de voorsprong wel vastgehouden kon worden was het direct aan het begin van de tweede helft weer raak.

Veelbewogen dag voor Enner Valencia

De voor Ronald Koemans Everton uitkomende aanvaller Enner Valencia had een veelbewogen dag. Hij moest uiteindelijk per brancard het veld verlaten en de politie had hem voor de wedstrijd nog geprobeerd te arresteren.

Valencia wordt er namelijk door zijn ex-vrouw van beschuldigd een achterstand van € 15.000,- in de betaling van de alimentatie voor zijn dochter te hebben en daar ga je in Ecuador voor de gevangenis in. Maar terwijl de bal nog rolde in het Atahualpa-stadion trok de rechter zijn arrestatiebevel in.

Brazilië haalt uit tegen Bolivia: 5-0
Het op het WK in eigen land en de twee Copa América-toernooien daarna teleurstellend presterende Brazilië staat er in deze WK-kwalificatie wel goed voor. Tegen Bolivia was het bij rust al 4-0 dankzij goals van Neymar, Philippe Coutinho, Filipe Luis en Gabriel Jesus. Na de rust bepaalde Roberto Firmino de eindstand op 5-0.

57f70ad75ef13

Daarmee komen de Brazilianen terecht op de tweede plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie achter Uruguay dat eenvoudig met 3-0 won van Venezuela door doelpunten van oud-Ajacied Nicolas Lodeiro en tweemaal Edinson Cavani.

Andere uitslagen:
Paraguay – Colombia 0-1
Peru – Argentinië 2-2

Stand
1. Uruguay 9-19
2. Brazilië 9-18
3. Ecuador 9-16
4. Colombia 9-16
5. Argentinië 9-16
6. Paraguay 9-12
7. Chili 9-11
8. Peru 9-8
9. Bolivia 9-7
10. Venezuela 9-2

De eerste vier landen gaan rechtstreeks naar het WK in Rusland, de nummer vijf speelt play-offs.