Zonder Messi en een aantal andere basisspelers verloor Argentinië vannacht thuis met 0-1 tegen Paraguay. Net als het vannacht wel winnende Chili – tegenstander in de afgelopen twee finales van de Copa América – staat Argentinië voorlopig niet bij de eerste vier ploegen in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie die direct een WK-ticket krijgen. Ecuador wél.

foto_0000004020161011195419

Ecuador sleepte in de slotfase nog een puntje uit het vuur tegen zwakke broeder Bolivia (2-2). In het nog hoger dan Quito gelegen La Paz was Enner Valencia – die vorige week nog bijna de gevangenis in ging vanwege achterstallige betalingen van alimentatie voor zijn dochter – met twee goals in tweede helft de grote man.

Bij rust keek ‘La Tri’ nog tegen een 2-0 achterstand aan. Het blijft ongelooflijk hoe wisselvallig Ecuador speelt. Afgelopen donderdag versloegen de Ecuadoranen Chili nog met fris en gedisciplineerd aanvallend spel en vannacht tegen Bolivia stonden ze al na twee minuten met 1-0 achter en kwamen ze in de rest van de eerste helft nauwelijks aan goed voetbal toe.

Met een snelle goal direct na rust was de tweede helft beter, maar werd bij lange na niet het hoge niveau van de wedstrijd tegen Chili gehaald. Maar met dat puntje staat Ecuador nu wel derde en die plaats geeft straks aan het eind van de kwalificatiereeks recht op een direct ticket naar het WK in Rusland.

In de volgende kwalificatiewedstrijd uit tegen Uruguay mist Ecuador wel vier spelers vanwege schorsingen. Arturo Mina, Leonel Ramírez en Enner Valencia pakten tegen Bolivia allemaal geel en Luis Caicedo werd met twee keer geel uit het vekd gestuurd.

Argentinië mist strafschop

Argentinië verloor thuis in het Mario Kempes Stadion van Córdoba met 0-1 van Paraguay door een goal van Derlis González in de 18e minuut. Aan het begin van de tweede helft miste Segio Agüero een strafschop.

argentina-paraguay-eliminatorias-sudamericanas-11102016_pl3gm6xuyuxw1h8ga87n2on9n

Messi moest de duels van deze week geblesseerd aan zich voorbij laten gaan en vindt Argentinië nu terug op de vijfde plek achter Brazilië, Uruguay, Ecuador en Colombia. Na drie verloren finales op rij (WK en 2x Copa América) zou het WK in Rusland dan eindelijk de kroon op de met horten en stoten verlopende interlandcarrière moeten worden, maar voorlopig moeten de Argentijnen zich eerst nog maar eens te zien plaatsen.

Suárez evenaart doelpuntenrecord
In de topper van de 10e wedstrijddag van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie speelden Colombia en Uruguay in het benauwde Barranquilla met 2-2 gelijk. Abel Aquilar kopte na een kwartier spelen een hoekschop binnen en zette Colombia daarmee op voorsprong.  Na een half uur spelen zorgde Christian Rodríguez ook met een kopbal voor de gelijkmaker.

Luis Suárez leek een kwartier voor tijd de winnende treffer te maken, maar in de absolute slotfase zorgde Yerry Mina voor de 2-2 eindstand.

De goal van Suárez was de 19e tijdens WK-kwalificatieduels. Daarmee evenaart de oud-Ajacied het record van de Argentijn Hernán Crespo. Dit is de hele top 10:

1. Luis Suárez (URU) 19
2. Hernán Crespo (ARG) 19
3. Marcelo Salas (CHI) 18
4. Iván Zamorano (CHI) 17
5. Lionel Messi (ARG) 16
6. Joaquín Botero (BOL) 16
7. Agustín Delgado (ECU) 16
8. Jefferson Farfán (PER) 15
9. Diego Forlán (URU) 15
10. José Cardozo (PAR) 14

Andere uitslagen

Chili – Peru 2-1
Venezuela – Brazilië 0-2

Stand na 10 speelronden

tussenstand