Ruim anderhalve dag na het sluiten van de stembussen is er nog steeds geen definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen in Ecuador. Dat leidt tot protesten bij het hoofdkantoor van kiesraad CNE in Quito en ook in Guayaquil. Volgens de nationale politie is er sprake van een ‘crisissituatie’ totdat de resultaten bekendgemaakt worden.

protesten

Kiesraad CNE zegt pas op z’n vroegst woensdagmorgen met de resultaten te komen, maar waarschuwt dat het ook langer kan duren. Normaal komt de uitslag al op verkiezingsavond zelf.

Volgens voorzitter Juan Pablo Pozo van de kiesraad zijn er dingen ‘fout gegaan’ in het electorale proces en zit de voorlopige uitslag vol inconsistenties. Daarom kan hij nog zeggen of het daadwerkelijke tot een tweede ronde tussen regeringskandidaat Lenín Moreno en zijn rechtse uitdager Guillermo Lasso zal komen.

Moreno kruipt intussen steeds dichter naar de benodigde 40 procent om al in één klap president te worden. Na het tellen van 92 procent van de stemmen staat hij op 39,08%. Volgens aangangers van Lasso wordt er fraude gepleegd met de verkiezingsuitslag.

Honderden mensen demonstreerden maandag bij het het hoofdkantoor van de kiesraad in Quito. Daar en ook in Guayaquil braken relletjes en vuistgevechten uit toen de politie de massa onder controle probeerde te krijgen.

Het leger roept op tot kalmte: “We vragen alle burgers kalm te blijven terwijl de problemen worden opgelost. Als de resultaten eenmaal worden aangekondigd willen we dat daarmee de wil van het volk gerespecteerd wordt en ons grondwettelijke verkiezingssysteem.”

Coup?
Maandagmiddag gingen er ook geruchten rond dat gepensioneerde militairen die sympathiseren met Lasso een coup willen plegen als uit de definitieve resultaten mocht blijken dat er geen tweede ronde komt. Maar dat ontkende het leger in een officiële verklaring.

Opvallend feit uit de voorlopige uitslagen is dat de mensen in de zwaarst door de aardbeving van april vorig jaar getroffen gebieden in ruime meerderheid voor regeringskandidaat Moreno hebben gestemd. Ondanks dat nog lang niet alle problemen in het gebied zijn opgelost zijn ze blijkbaar tevreden met hoe de regering de hulpverlening en de wederopbouw heeft opgepakt.