Al sinds zijn aantreden als opvolger van Hugo Chávez toont Nicolás Maduro zich totaal ongeschikt als president van het in een zware economische en sociale crisis verkerende Venezuela. Terwijl tienduizenden mensen dagelijks de angst voor leger en politie trotseren en de straat op gaan om te protesteren tegen zijn regering wil Maduro dat een speciaal volksorgaan de Grondwet gaat herschrijven.

Nicolas Maduro

Hij noemt dat een ‘vergadering van het volk’, maar dat bestaat in feite al in de vorm van het parlement. Omdat Maduro daar sinds december 2015 zijn meerderheid kwijt is geraakt, perkt hij de macht van het parlement almaar verder in.

Eind maart onthief het door regeringsgezinde rechters gedomineerde Hooggerechtshof het parlement zelfs helemaal van zijn taken, maar moest dat na felle (inter-)nationale protesten weer terugdraaien.

Ook op het voorstel de Grondwet te herschrijven wordt in de regio afwijzend gereageerd. Voormalige bondgenoten als Argentinië en Brazilië noemen het een verkapte staatsgreep en een manier om vervroegde presidentsverkiezingen te vermijden.

“Het is olie op het vuur”, zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susanna Malcorra heel toepasselijk over de situatie in het olierijke Venezuela. Bij de protesten zijn vorige maand in totaal 29 mensen omgekomen, maar met dit soort voorstellen zullen die alleen maar in alle hevigheid toenemen.

Deze woensdag vielen bij protesten in de hoofdstad Caracas 161 gewonden toen politie en leger traangas en waterkanonnen inzette en met een pantserwagen op de mensenmassa inreed. Ergens anders in de stad viel een dode.

Ongeschikte opvolger van Chávez

De voormalige buschauffeur en vakbondsleider Nicolás Maduro heeft nooit de populariteit van Hugo Chávez kunnen bereiken. Die wist met behulp van de olieinkomsten veel Venezolanen uit de armoede te halen.

Maduro voelde zich vlak na het overlijden van Hugo Chávez in 2013 nog door hem gesteund in de vorm van een reïncarnatie als vogeltje:

“Een klein vogeltje vloog naar binnen en maakte drie rondjes boven mijn hoofd. Daarna keek hij me aan en begon te fluiten. Ik beschouwde dat als een zegen voor mijn campagne en floot terug. Ik voelde zijn geest heel duidelijk”, zei Maduro destijds bij de aftrap van zijn campagne.

Hij was door Chávez aangewezen als opvolger, terwijl oud-parlemenstvoorzitter Diosdado Cabello altijd de sterke man leek van de socialistische partij PSUV.

Maduro bleek al snel ongeschikt als leider. Venezuela was mede door de dalende olieprijzen al in economische problemen geraakt, maar onder Maduro zijn er enorme tekorten ontstaan aan voedsel en medicijnen en is de inflatie gierend uit de klauw gelopen. Tot boven de 800%.

Inflatie Venezuela

Terwijl de protesten steeds feller werden toonde Maduro zich vorige week enthousiast salsadansend met zijn vrouw op televisie. “De beschamende dans” noemen zijn tegenstanders dat.

Volgens opiniepeilingen wil een overgrote meerderheid van de Venezolanen van Maduro af. Maar met zijn poging de Grondwet te veranderen vreest de oppositie dat hij zijn macht verder wil verstevigen en mogelijk zelfs de presidentsverkiezingen van volgend jaar uit gaat stellen of annuleren.

Venzuela mag triest genoeg een totaal mislukte staat worden genoemd en de vraag is wie daar snel verandering in kan brengen. De oppositie is eensgezind tegen Maduro, maar is verdeeld hoe het verder moet als hij weg is.