Niet 403 coronadoden in heel het land, maar 5.700 extra doden in alleen al de provincie Guayas in de eerste helft van april. Er zijn nu schokkende cijfers die de verschrikkelijke beelden en verhalen uit Guayaquil met lijken op straat keihard onderstrepen.

Guayaquil dode

In plastic gewikkelde dode voor een huis in Guayaquil

Jorge Wated, het hoofd van het speciale team dat namens de regering verantwoordelijk is voor het ophalen en begraven van alle doden, maakte donderdag bekend dat er in de eerste helft van april 6.703 doden zijn gevallen in de provincie Guayas.

Volgens Wated vallen er normaal gesproken ongeveer 1.000 doden in die periode en daarmee zijn er dus in slechts twee weken tijd zo’n 5.700 doden extra gevallen als gevolg van de coronacrisis. Dat hoeven niet per se alleen maar mensen te zijn die zijn overleden aan Covid-19, want omdat het zorgsysteem in Guayaquil zwaar overbelast is kunnen mensen nauwelijks nog in ziekenhuizen terecht en dus ook aan allerlei andere kwalen overlijden.

Omdat veel mensen thuis dood gaan en helemaal geen dokter hebben gezien, stond het officiële dodental van het coronavirus donderdag vele malen lager: 403 bevestigde coronadoden en 632 doden als gevolg van longproblemen. Maar die laatste groep is niet getest.

Schokkend verschil

Dat het daadwerkelijke aantal doden veel hoger zou liggen is gezien de vreselijke beelden en verhalen uit Guayaquil van lijken op straat, in aller haast gemaakte kartonnen doodskisten en wanhopig om hulp smekende nabestaanden geen verrassing. Ook president Lenín Moreno zelf had al aangegeven dat de officiële cijfers niet de werkelijkheid weergeven.

Maar 5.700 extra doden in alleen al de zwaarst getroffen provincie ten opzichte van het officiële aantal bevestigde coronadoden van 403 in het hele land is wel een heel schokkend verschil. En dan zijn de mensen die in maart al aan de gevolgen van het coronavirus zijn overleden en die in andere provincies niet eens meegenomen.

Ook in de hoofdstad Quito blijft het aantal doden en besmettingen oplopen. Uit voorzorg zijn in het centrale park vijf grote koelcontainers neergezet waar tweehonderd lijken per stuk in kunnen worden bewaard tot ze begraven of gecremeerd kunnen worden.

Overvallen op voedseltransporten

Intussen meldt de nationale organisatie van vrachtvervoerders Fenatrape dat er op verschillende routes vrachtwagens met levensmiddelen zijn aangevallen. Vooral bij tolhokjes en drempels waar ze moeten afremmen of helemaal stilstaan, dreigen ze slachtoffer te worden van agressie.

In onze eigen vaste supermarkt in Cuenca troffen wij deze week voor het eerst in deze coronacrisis vrijwel lege schappen op de groente-, fruit- en vleesafdeling. Aangezien we maar eens per week een halve dag met de auto op pad mogen is het te hopen dat dat eenmalig was, want buurtwinkeltjes hebben ook vrijwel geen verse producten en de markten, die broedplaatsen zijn van het coronavirus, zijn vrijwel allemaal gesloten.

De nu al ruim vier weken durende vrijwel volledige lockdown wordt vooral in de grote steden massaal genegeerd door mensen zonder inkomen en zonder eten, ondanks de torenhoge boetes en zelfs gevangenisstraffen die er op staan. Er geldt sinds deze week een stoplichtensysteem waarbij per provincie wordt bepaald of de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden, maar vooralsnog staan alle stoplichten nog op rood.

Treffende meme

De regering is vrijwel alle gezag verloren, terwijl er wel een dringend beroep wordt gedaan op de bevolking om binnen te blijven en er aan iets beter verdienende mensen (vanaf 500 dollar per maand) een coronaheffing is opgelegd. De vijftien dagen van nationale rouw die president Moreno donderdagavond aankondigde verandert daar niks aan.

Onderstaande meme is daar nog heel mild gezien alle keiharde kritiek, maar wel heel treffend. “Wat zullen we doen om de curve af te vlakken?”, vraagt Moreno aan zijn ministers. “Het IMF afbetalen”, “Het aantal doden verdoezelen”, “Geen tests meer doen”, “Veel foto’s van mezelf in actie maken”, “Coronadoden gewoon negeren”, zijn daar de pijnlijke antwoorden op.

En degene die voorstelt te gaan investeren in de publieke gezondheidszorg wordt door Moreno het raam uit gegooid.

FB_IMG_15870750078629038