Een kliklijn tegen supermarkten die toch hun prijzen verhogen. De Argentijnse regering doet er alles aan om de gierende inflatie een halt toe te roepen. Consumenten moeten het melden als supermarkten de gisteren gemaakte afspraak niet nakomen over het tot begin april bevriezen van alle prijzen.

De afspraak is gemaakt na de dringende waarschuwing van het IMF over het aanhoudende gerommel met cijfers door Argentinië. Volgens de officiële statistieken bedraagt de inflatie 11%, maar economen, consumentenorganisaties en de oppositie stellen dat de prijsstijgingen zeker dubbel zo hoog zijn. Iedereen die eens in de zoveel tijd in Buenos Aires komt, voelt in de portemonnee dat ze daar gelijk in hebben.

Image

De regering van Cristina Fernández lijkt in elk geval doordrongen van de noodzaak om iets te doen. Met de grootste supermarktketens is daarom afgesproken de prijzen de komende twee maanden hetzelfde te houden.

Scepsis onder bevolking
Argentijnen reageren sceptisch en denken dat de supermarkten dat nooit twee maanden volhouden. Bovendien is ook afgesproken dat de ketens de komende tijd ook afzien van aanbiedingen en kortingen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft consumenten opgeroepen hun bonnetjes te bewaren en goed te vergelijken. Constateren ze toch prijsverhogingen dan kunnen ze bellen naar een kliklijn.

Mochten de supermarktketens het wél volhouden, dan zijn Argentijnen bang voor een prijsexplosie begin april. Volgens vakbondsleider Hugo Moyano staan deze tijdelijke maatregelen een fundamentele discussie over de aanpak van de inflatie dan ook in de weg.

Lekker klagen
De supermarktbonnetjes van oktober toen ik in Buenos Aires was, heb ik niet bewaard. Maar als een echte zuunige Hollander zal ik met veel plezier naar de kliklijn bellen om lekker te klagen over de hoge prijzen als ik de volgende keer in Argentinië ben.

Dat zouden vaste klanten van Albert Heijn vast ook wel willen, want die ‘hoge heren in Zaandam’ maken er ook maar een potje van.