Een inheemse stam in de jungle van Ecuador die zich desnoods dood wil vechten tegen de nationale oliemaatschappij Petroamazonas en het leger krijgt nu via een petitie steun van ruim een miljoen internetters wereldwijd. In de online petitie wordt president Rafael Correa gevraagd de ‘inspirerende Ecuadoraanse grondwet na te leven’ en géén olie te winnen in het bijzondere leefgebied van de kichwa-stam.

De Ecuadoraanse regering had er in 2006 nog voor gezorgd dat de Amerikaanse oliemaatschappij Oxy vertrok uit het gebied, maar heeft nu zelf dollartekens in de ogen. Tot maandagmiddag tekenden 1,024,873 mensen de petitie van Avaaz tegen de exploitatie van het prachtige stukje oerwoud.

Image

Hoe indrukwekkend de ruim één miljoen handtekeningen onder de petitie ook klinken, het is mijn ogen nogal vrijblijvend vanachter de laptop als je niet in een ontwikkelingsland woont dat de oliedollars hard kan gebruiken.

Beroep op reputatie Correa
“President Correa zit nu in een verkiezingsstrijd en hij heeft de reputatie respect te hebben voor het milieu en inheemse volken en is nu in een verkiezingsstrijd verwikkeld […] dus hebben wij een kans om deze run naar olie te stoppen”, schrijft het online-campagnenetwerk Avaaz op zijn website.

Rafael Correa wil het geld dat de oliewinning oplevert gebruiken voor de verdere ontwikkeling van Ecuador. Er zit naar schatting voor maar liefst 7000 miljard dollar aan olie in de grond. Correa garandeert dat de meest geavanceerde technologieën worden gebruikt, zodat de natuur zo min mogelijk schade lijdt.

Bovendien belooft Petroamazonas de ruim 400 bewoners geld, nieuwe scholen, betere gezondheidszorg en academische opleidingen voor hun kinderen als ze toegang krijgen tot de olievelden.

Britse zakenvrouw leidt felle verzet
De kichwa-stam runt het bij avontuurlijke toeristen bekende eco-lodge ‘Sani Lodge’ aan de rand van het Nationale Park Yasuni en verzet zich ondanks alle toezeggingen fel tegen de oliewinning. Onder leiding van de lokale sjamaan en de Britse zakenvrouw Mari Muench die met hem getrouwd is.

Ze maken zich vooral zorgen over de schade op de lange termijn aan het eco-systeem. Maar ze zijn ook bang dat ze overspoeld worden door ‘immigranten’ door de goede wegen die worden aangelegd als Petroamazonas eenmaal aan de slag zou gaan.

Tegen de Guardian zei een vooraanstaand lid van de gemeenschap vorige maand: “De oliemaatschappij behandelt ons als honden. Ze respecteren het land en de planeet niet. Er is geen overeenkomst, niets is afgesproken. We hebben ervoor gekozen om te vechten tot het einde.”

Ecuadoraanse inspiratie
De online-actievoerders van Avaaz gebruiken de ‘inspirerende grondwet van Ecuador’ om hun argumenten kracht bij te zetten. Maar Ecuador en Correa halen op hun beurt heel veel inspiratie voor de toekomst van het land uit de duizenden miljarden aan olie die er in de grond zit.

Bronnen: El Comercio, Avaaz.org, The Guardian, petroamazonas.ec, EFE