Het besluit om olie te gaan winnen in het kwetsbare natuurpark Yasuni leidt tot felle discussies in Ecuador en hoogstwaarschijnlijk tot een referendum. Van indianen, milieu-activisten en studenten die dagelijks de straat op gaan om te protesteren tot president Correa die zegt dat het oliegeld nodig is om scholen, ziekenhuizen en wegen te bouwen. Van een 11-jarig achternichtje dat maar niet kan begrijpen dat haar geliefde president de jungle wil vernietigen tot een goede vriend die zich retorisch afvraagt wat je aan een vogeltje hebt als er kinderen doodgaan van de honger. 

Tegenstanders van de plannen om olie te gaan winnen juist in het stuk jungle met de grootste biodiversiteit op aarde, proberen 600-duizend handtekeningen te verzamelen om een referendum af te dwingen. President Correa die altijd zo hoog opgeeft over de wil van het volk ziet een volksraadpleging met vertrouwen tegemoet, maar vindt het eigenlijk overbodig:

“Het beste en meest accurate referendum heeft plaatsgevonden op 17 februari 2013”, liet hij enigszins arrogant weten op Twitter. Daarmee verwijzend naar de presidentsverkiezingen waar hij ruim 57% van de stemmen haalde.

La patria no se vende, el Yasuní se defiende
De demonstranten verwijzen bij hun protesten naar de grondwet waarin een bepaling is opgenomen dat er geen niet-hernieuwbare hulpbronnen mogen worden gewonnen in beschermde gebieden, zoals het Yasuní-park.

Humberto Cholango

“La patria no se vende, el Yasuní se defiende”, stelt voorzitter Humberto Cholango van de Confederatie van Indianen. (Vertaling: Je verkoopt het vaderland niet, Yasuní moet worden verdedigd)

Dat sentiment proef ik ook aan de familietafel. Een 11-jarig achternichtje is hevig verontwaardigd dat al die mooie bomen moeten worden vernietigd en de mooist gekleurde vogels worden verjaagd voor olie. Zij heeft juist op school geleerd dat president Correa er alles aan doet om de prachtige en rijke jungle te beschermen tegen oliemaatschappijen. Maar ja, dat waren de Amerikaanse…

Correa: “Ik ga mijn mensen niet opofferen”
Correa zegt nu dat hij niet anders kan omdat de internationale gemeenschap niet mee wil betalen aan het plan om Yasuní te beschermen: “We hebben scholen met praktijklokalen nodig, bibliotheken, internet, sportvelden, ziekenhuizen en wegen. Juist ook voor indianengemeenschappen”, stelt hij over de naar schatting 18 miljard dollar die er uit de grond te halen is. “Ik ga mijn mensen niet opofferen en daarom gaat onze eigen nationale maatschappij Petroamazonas verantwoord de olie in Yasuní exploiteren. ”

Een goede vriend van mij die fel tegenstander is van Correa vindt dat de president in dit geval groot gelijk heeft: “Wat heb je aan een vogeltje als er tegelijkertijd kinderen doodgaan van de honger?”, vraagt hij zich retorisch af. Daarbij wijst hij er ook op dat minder dan 1% van het natuurgebied wordt aangetast en er dus altijd nog meer dan 99% overblijft.

Van pachamamismo naar pachamashismo

Cartoon: ‘Van Pachamamismo naar Pachamashismo’ (Pachamama is Moeder Aarde en Mashismo verwijst naar het macho-gedrag van Mashi, een zelfgekozen bijnaam van Correa dat ‘kameraadje’ betekent)

Tien mogelijkheden om Yasuní ongemoeid te laten
De oppositiekrant El Comercio stelt dat Rafael Correa ten onrechte zegt dat hij geen andere opties heeft. De krant komt vandaag met tien opties die genoeg geld opleveren om olie boren in Yasuní te vermijden:

1) Stop met de subsidies op benzine
2) Stop met subsidies voor het openbaar vervoer
3) Investeer niet zomaar in het wilde weg honderden miljoenen in twijfelachtige projecten
4) Laat de staatsschuld – op dit moment slechts 23% – licht oplopen
5) Verhoog de belastingen
6) Verwen het overheidspersoneel wat minder, geen gratis lunches meer verstrekken is goede eerste stap
7) Bouw de import af en produceer meer zelf
8) Zie af van modernisering van de onderzeeboten
9) Probeer veel meer toeristen te trekken, juist ook in Yasuní
10) Geef geen onnodig geld uit aan bedrijfsauto’s voor publieke diensten

Volgens de krant levert dat bij elkaar genoeg op om alle sociale projecten van de huidige regering door te laten gaan, zonder naar olie te hoeven boren.

Emotioneel referendum
Volgens een peiling is op dit moment 66% van de Ecuadoranen tégen olieboringen in Yasuní. Toch ziet president Correa een eventueel referendum met vertrouwen tegemoet: “”We handelen op basis van het recht en we zijn nog nooit bang geweest om het volk te raadplegen. Als het Ecuadoraanse volk de juiste informatie krijgt, verwacht ik enorme steun.”

Rafael Correa

De mediaoorlog is al begonnen. Het staatspersbureau en regeringsgezinde kranten komen met de ene na de andere steunbetuiging voor de plannen om olie te winnen tot vooraanstaande indianen aan toe en de oppositiemedia zijn intussen juist enorm de grootte van de vooralsnog bescheiden demonstraties aan het overdrijven. En beide kampen plaatsen filmpjes van al dan niet te hard optreden van de politie tegen al dan niet gewelddadige demonstranten.

Het wordt hoe dan ook een emotioneel referendum dat waarschijnlijk in februari gaat plaatsvinden, tegelijkertijd met regionale verkiezingen.

————————————————————————————————————————–
Lees hier meer over oliewinning in Ecuador:
Ecuador gaat toch naar olie boren in kwetsbaar stuk jungle
Ecuadoraans olielek bedreigt Amazonegebied
Stam Ecuador gesteund door miljoenen internetters in strijd tegen oliewinning