CHÁVEZ ZIJN WIJ ALLEMAAL! In Caracas is een enorme mensenmassa op de been om hun liefde en steun te tonen voor de doodzieke Hugo Chávez. Op het door ‘El Comandante’ zelf opgerichte televisiestation Telesur zijn al urenlang toespraken te zien van ministers uit bevriende landen en straatinterviews met Venezolanen die bijkans een orgasme krijgen bij het praten over hun geliefde Chávez.

Van de op Cuba verblijvende al dan niet grondwettige president nog geen enkel levensteken halverwege de dag. Vandaag had hij eigenlijk ingezworen moeten worden voor een nieuwe regeerperiode van zes jaar. Maar na het parlement oordeelde gisteren ook het Hooggerechtshof dat Chávez gerust mag wachten met het afleggen van de eed. Een op z’n zachtst gezegd flexibele interpretatie van de Venezolaanse grondwet.

Het is bizar om te zien hoe nu een feestje wordt gevierd voor een man die duizenden kilometers verderop in een ziekenhuis ligt en al een maand helemaal niks van zich heeft laten horen. Nog geen door een ander voorgelezen berichtje, nog geen enkel fotootje of zelfs maar een tweetje met de woorden ‘Bedankt voor al jullie steun’ of iets dergelijks.

Het televisiestation Telesur doet enthousiast mee aan het ophemelen van Chávez met een live uitzending van doodsaaie speeches van bevriende ministers, meerdere verslaggevers op de pleinen en straten van Caracas die alle dolenthousiaste aanhangers volkomen kritiekloos de gelegenheid geven ‘El Comandante’ de hemel in te prijzen én het eindeloos uitleggen dat Chávez toch echt rechtmatig president is.

foto (33)

Wat de oppositie beweert over het terzijde schuiven van de grondwet en de oproep om openheid te geven over de zorgelijke medische toestand van Chávez, krijgen we niet te horen op Telesur. Het televisiestation is namelijk door Chávez zelf uit de grond gestampt in 2005 en wordt nu geleid door een voormalig Minister van Communicatie uit zijn kabinet.

Gelukkig zijn er ook volop commerciële televisiestations en kranten in Latijns-Amerika. Al zijn die media net zo gekleurd, want die zijn weer in handen van banken en rijke ondernemers. Maar aangevuld met social media én vooral veel eigen gesprekken met iedereen van links tot rechts zijn er in elk geval genoeg bronnen om zo evenwichtig mogelijk verslag te doen.