“Homo’s hebben geen respect voor hun eigen lichaam, voor God en voor de samenleving”. De zwaargelovige pastoor Nelson Zavala die het bij de Ecuadoraanse presidentsverkiezingen van vorige maand opnam tegen Rafael Correa is veroordeeld voor homofobie.

Tijdens de campagne noemde hij homoseksuelen meerdere malen zondig en immoreel en daarom heeft de rechtbank zijn politieke rechten voor een jaar ingetrokken en moet hij een boete van $3180,- betalen.

Image

Een reuzenstap in een land waar de meeste mensen weinig van homo’s en lesbiennes moeten hebben. Ecuadoraanse homo-organisaties noemen de rechterlijke uitspraak dan ook een doorbraak. Niet alleen voor Ecuador zelf, maar voor heel Latijns-Amerika.

Bijbel als leidraad
Nelson Zavala haalde bij de verkiezingen in februari slechts 1,23% van de stemmen en eindigde daarmee als laatste van de acht presidentskandidaten. In de campagne pleitte hij voor hervorming van de grondwet met de tien geboden als uitgangspunt en dat is zelfs in het katholieke Ecuador niet meer van deze tijd.

Met de Bijbel als leidraad zet Zavala homo’s weg als zondig en immoreel en wijst hij er heel fijntjes op dat hij ze kan genezen. In een interview met de krant El Telégrafo in december zei hij dat homoseksuelen geen respect hebben voor hun eigen lichaam, voor God en ook niet voor de samenleving.

Hij wil dan ook dat homo’s het ‘juiste pad’ kiezen in plaats van gehoor te geven aan hun ‘tegennatuurlijke gevoelens’. Tijdens de zitting voegde de pastoor daaraan toe dat het homohuwelijk waar een hoop discussie over wordt gevoerd een bedreiging vormt voor Ecuadoraanse families.

Voor straf uit politiek
Volgens de rechter heeft de voormalig presidentskandidaat de verkiezingscode geschonden, want die verbiedt kandidaten andere mensen te discrimineren of aan te tasten in hun waardigheid. Bovendien mogen in het katholieke Ecuador ook geen symbolen, uitdrukkingen en toespelingen van religieuze aard worden gemaakt.

Nelson Zavala mag zich nu het komende jaar voor geen enkele politieke functie kandideren en ook op geen enkele andere manier betrokken zijn bij welke politieke beweging dan ook. Daarnaast dus een boete van $3180,- die gelijk staat aan tien basismaandsalarissen in Ecuador.

Dag des Oordeels
Zavala zei onmiddellijk na de veroordeling dat degenen die hem nu hebben gestraft uiteindelijk zelf door God worden gestraft. “De rechtbank heeft geen invloed op het het Koninkrijk Gods en al die mensen die nu zo blij zijn met mijn veroordeling, zullen huilen op de Dag des Oordeels.”

Tip voor al die gezellige kardinalen die nu in het Vaticaan zitten opgesloten: Nelson Zavala heeft de juiste opvattingen én nu hij politicus-af is ook alle tijd om Paus te worden.