In illegale Ecuadoraanse homogenezingsklinieken worden lesbiennes verkracht als onderdeel van hun seksuele therapie. Dat stelt minister van Gezondheidszorg Carina Vance – zelf lesbienne – in haar strijd tegen centra die homoseksualiteit ‘genezen’.

Vance

In Ecuador zijn zo’n 200 rehabilitatiecentra. In een deel daarvan wordt naast afkickprogramma’s van alcohol en drugs ook ‘genezing van homoseksualiteit’ aangeboden. 

Ouders sturen hun kinderen naar die klinieken toe om van ‘hun ziekte’ te genezen. Lang zijn die praktijken oogluikend toegestaan. Tot 1997 was homoseksualiteit zelfs nog een strafbaar feit in Ecuador en kon je voor jaren achter de tralies verdwijnen.

‘Nationaal opererende maffia’
De huidige wet staat wél gedwongen opname toe van verslaafden in de rehabilitatiecentra, maar op geen enkele manier therapieën om van homoseksualiteit af te komen. Minister Vance van Gezondheidszorg is dan ook begonnen aan een felle kruistocht tegen de verderfelijke praktijken.

“Het zijn geen geïsoleerde gevallen. Het gaat hier om een op nationaal niveau opererende maffia die in elke provincie de mensenrechten schendt”, stelt Vance. “We hebben ook zaken waarin lesbiennes hebben verklaard verkracht te zijn door een man als onderdeel van hun seksuele therapie.”

Doden door fysiek geweld in rehabs
Sinds maart vorig jaar zijn in Ecuador vijf clandestiene centra definitief gesloten en staan dertien anderen onder verscherpt toezicht. Overigens niet alleen vanwege homogenezing, maar ook door fysiek geweld tegen verslaafden.

Daarbij zijn het afgelopen jaar twee doden gevallen. Eén in een rehabilitatiecentrum in de grote havenstad Guayaquil en éen in de wereldbananenhoofdstad Machala.

Getuigenissen van martelpraktijken
Persbureau AFP interviewde afgelopen weekend de 25-jarige Denisse die door haar moeder naar een kliniek werd gebracht, omdat ze lesbisch is. “Ik werd naar een christelijk kamp gebracht buiten Guayaquil. Ze dacht dat ze me daar wel konden genezen.”

In dat centrum werd Denisse naar eigen zeggen van het begin af aan gemarteld: “Ze dienden me elektrische schokken toe, ik mocht me drie dagen niet wassen, kreeg bijna niks te eten, ze sloegen me en bonden mijn voeten aan elkaar. Ze zeiden erbij dat het allemaal voor mijn eigen bestwil was.”

Lesbienne

Volgens de vrouw was het centrum officieel een afkick-oord voor verslaafden, maar functioneert het in de praktijk vooral als homogenezingskliniek. Na twee maanden wist ze te ontsnappen.

Verhalen als die van Denisse duiken de laatste dagen overal op in de pers. Ook van een vrouw die zegt voor straf verkracht te zijn in het bijzijn van haar twee jonge kinderen.

Inspanningen verdubbeld
Het ministerie zegt de inspanningen in de strijd tegen illegale afkickcentra en homogenezingsklinieken verdubbeld te hebben.

Het is eigenlijk schandalig dat daar in dit vooral onder oudere generaties homofobe land eerst een lesbische minister voor moest worden aangesteld.

——————————————————————————————————————————————–
Lees hier meer over homofobie in Ecuador:
Homofobe presidentskandidaat bestraft