Nederland raakt de wereldwijde geuzennaam van wietparadijs hoogstwaarschijnlijk kwijt aan Uruguay. Het Zuid-Amerikaanse land legaliseert als het aan het parlement ligt als eerste ter wereld de teelt én verkoop van marihuana. De oproep van de paus van vorige week en tegenstand van 63% van de bevolking mochten niet baten bij de spannende stemming.

Uruguay cannabis

The 15 minutes of fame van parlementslid Darío Pérez
Eén twijfelende parlementariër hield Uruguay de hele dag in de ban. Vooraf was duidelijk dat er 49 stemmen vóór de opzienbare drugswet waren en 49 tegenstemmers en dus hing alles af van de allesbepalende stem van Darío Pérez.

“Er is één zekerheid: het drugsprobleem zal blijven bestaan, met of zonder wet”, zei hij tijdens zijn net iets meer dan 15 minuten durende zigzag-toespraak in het parlement.

Maar ondanks dat Pérez er niet van overtuigd is dat legalisering de drugsproblemen oplost, stemde hij als lid van de regeringspartij laat in de avond uiteindelijk toch voor en daarmee was de nipte meerderheid een feit.

Invoering nieuwe drugswet
Nu moet de historische wet ook nog door de Senaat en komt er mogelijk een referendum over, dus het duurt nog wel even voordat de Uruguyanen daadwerkelijk een zakje overheidswiet kunnen kopen als de wet niet alsnog wordt tegengehouden.

Uruguay is toch al een vooruitstrevend landje, want ook het homohuwelijk en abortus zijn in wetgeving vastgelegd. En nu wordt het dus het eerste land ter wereld dat de teelt, distributie en verkoop van marihuana reguleert.

Als de wet straks van kracht is kunnen geregistreerde gebruikers 40 gram marihuana per maand kopen bij apotheken. Buitenlanders kunnen daar niet terecht.

Boeren die wiet verbouwen krijgen een vastgestelde prijs voor hun oogst van de regering. Ook thuisteelt op kleine schaalt wordt toegestaan, maximaal zes plantjes per persoon.

‘War on Drugs’
Uruguay hoopt het drugsgeweld en de stap van marihuana-gebruikers naar hard-drugs tegen te gaan. Het totaal tegenovergestelde van de met hulp van de VS gevoerde ‘War on Drugs’ in Latijns-Amerika die definitief mislukt lijkt.

“Het verbieden van bepaalde soorten drugs veroorzaakt meer problemen in de samenleving dan de drugs zelf”, zei minister Fernandez Huidobro vorig jaar bij het indienen van de wet.

Kritiek
Paus Fransiscus bekritiseerde de drugsplannen van Uruguay vorige week nog fel tijdens zijn bezoek aan Rio de Janeiro. Hij zei dat het vrijgeven van drugs geen oplossing is voor de problemen die voortkomen uit drugshandel en verslaving.

paus franciscus

Ook 63% van de Uruguyaanse bevolking is tegen de legalisering, blijkt uit een onlangs gehouden peiling. En zelfs een deel van de drugsgebruikers was tegen, omdat registratie tot een stempel leidt die een carrière in de weg kan staan.

Voorbeeld voor continent?
Ook in andere Zuid-Amerikaanse landen is de discussie over legalisering van marihuana opgelaaid. Het hele continent zal de resultaten van het radicaal nieuwe beleid nauwlettend volgen en bij gebleken succes volgen er ongetwijfeld meer.

En wellicht kunnen een Amsterdamse en een Maastrichtse delegatie uit voormalig gidsland Nederland dan ook eens een kijkje komen nemen in Montevideo.

Overigens is president Mujica het niet eens met de kop boven dit artikel: “Uruguay wordt geen marihuana-paradijs. We reguleren alleen een markt die al bestaat”, zei hij twee dagen na de historische stemming.

———————————————————————————————————————————————-
Lees hier meer over de al maanden voortslepende discussie over de drugswet:
Regering Uruguay wil de drugshandel in