Uruguay wil als eerste land ter wereld zelf de productie en verkoop van marihuana gaan regelen. Het parlement bespreekt komende maand na twee keer uitstel eindelijk het omstreden wetsvoorstel om cannabis volledig te legaliseren. Na de goedkeuring van het homohuwelijk vorige maand en nieuwe abortuswetgeving op komst lijkt Uruguay het liberale Nederland hiermee in te halen.

“De drugshandel is een vergif in de maatschappij waarvan de gevolgen erger zijn dan die van de drug zelf”, zei president Mujica vorig jaar na het indienen van de wet. Het gebruik van marihuana was al niet strafbaar in Uruguay, maar de productie en verkoop wél.

Image

Aanpak drugsmisbruik en geweld 
De nieuwe wet moet volgens de regering voorkomen dat gebruikers van marihuana in het illegale circuit in aanraking komen met hard drugs, moet drugsgerelateerd geweld indammen en ervoor zorgen dat drugsdealers niet meer op een makkelijke manier grote winsten kunnen maken.

De wet die al maanden ter goedkeuring bij het parlement ligt, geeft de staat het recht op ‘controle en regulering van de invoer, uitvoer, verbouw, oogst, productie, verkrijging, commercialisering én distributie van cannabis’.

Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de bevolking tegen legalisering is en daarom heeft Mujica de stemming in het parlement al twee keer uitgesteld. Maar de weerstand slinkt en dus is maandag aangekondigd dat het wetsvoorstel eind juni wordt behandeld.

Registratie gebruikers 
De regering wijst winkels aan die voor een vastgestelde prijs marihuana mogen verkopen aan geregistreerde gebruikers. Tegelijkertijd worden er grote publiekscampagnes en educatieve programma’s op scholen gestart om het gebruik te ontmoedigen.

Drugsgebruikers Uruguay

Gebruikers zijn lang niet allemaal even blij met de nieuwe wet. Ze bang dat de registratie tegen hen gebruikt wordt en aarzelen dan ook om hun cannabis van de regering te gaan kopen. Bovendien worden ze naar een afkick-centrum gestuurd als ze teveel kopen en blijft zelf telen verboden.

Zorgen in buurlanden
Omringende landen maken zich zorgen dat ze worden overspoeld met marihuana van Uruguayaanse boeren. Die kunnen legaal produceren en hun overschotten stiekem voor grof geld verkopen aan het buitenland.

Maar defensieminister Fernandez Huidobro zegt daar bovenop te zitten: “We zullen de productie op boerderijen streng moeten reguleren, zodat er geen smokkel plaats kan vinden. We moeten er zeker van zijn dat buurlanden geen last van ons hebben en ons beschuldigen een internationaal drugsproductiecentrum te zijn.”

Nederlands gedoogbeleid niet langer meest vooruitstrevend
Eind juni stemt het door de partij van president Mujica gedomineerde parlement over de nieuwe drugswet en als de senatoren ergens in september ook instemmen is Uruguay het eerste land ter wereld waar een regering zelf de productie en verkoop van cannabis regelt.

Image

In een interview zei de Uruguyaanse president José Mujica onlangs: “Ik ben tegen het gebruik van marihuana en tegen abortus, maar ik wil beiden legaliseren om ze niet verder te laten groeien in de schaduw en zo grote schade te veroorzaken aan de bevolking”.

Nederland kan zich met zijn halfslachtige gedoogbeleid straks in elk geval niet langer internationaal op de borst kloppen als meest vooruitstrevend, als het Uruguayaanse parlement inderdaad gaat instemmen.