“We zetten de TV uit en doen de muziek aan”. De eigenaar van de blokhut in natuurpark Cajas waar ik de oefenwedstrijd Ecuador-Duitsland kijk, heeft na een kwartier spelen wel genoeg gezien. Het is dan ook al 0-3, mede dankzij een eerste Duitse goal na niet meer dan 9 seconden.   

Dat het oefenpotje in Miami uiteindelijk in 2-4 eindigt is niet meer dan een doekje voor het bloeden. Duitsland nam na de snelle en ruime voorsprong duidelijk gas terug, al deden de TV-commentatoren hun uiterste best ons te laten geloven dat Ecuador heel sterk terugkwam.

Ecuador Duitsland

Hoopvol vooraf
Vlak voor het begin van de wedstrijd kwam ik hevig zwetend van de forse klim de blokhut binnen voor een kop koffie en het begin van de wedstrijd. Het haardvuur om de kou te verdrijven knetterde gezellig en de TV stond al op maximaal volume.

Nadat ik duidelijk had gemaakt dat ik toch echt geen Duitser was en zelf ook de Ecuadoraanse nationaliteit bezit, ging ik er met de eigenaar en de vijf andere aanwezige gasten eens goed voor zitten.

Voor Ecuador stond sterspeler Antonio Valencia uiteraard in de basis en viel Vitesse-aanvaller Renato Ibarra in de tweede helft in. Duitsland speelde met een veredeld B-elftal, omdat de spelers van Bayern München en Borussia Dortmund ontbraken na de Champions League-finale van zaterdag.

“Chucha de tu madre!”
Maar na precies 9,1 seconden scoorde Podolski al de 0-1 na een vreselijke verdedigingsfout. Kan gebeuren, maar Ecuador ging er erg nerveus van spelen en na 5 minuten was het 0-2 (L. Bender) en in de zestiende minuut 0-3 (weer Podolski).

De vrachtwagenchauffeur die aan de bar zat en zich bij de eerste twee goals nog aardig had ingehouden, schreeuwde nu hartgrondig: “Chucha de tu madre!” (Kut van je moeder, red.) Op hetzelfde moment wendde de blokhut-eigenaar zich hoofdschuddend en definitief van het TV-scherm af.

”Otro gol?!?”
En groot gelijk had hij want zeven minuten later was het al 0-4. “Otro gol?!?”, riep de serveerster van achter de bar vol ongeloof.

Ecuador Duitsland 2

De wedstrijd was gespeeld en ik wenste mijn nieuwe landgenoten succes met de komende WK-kwalificatie-wedstrijden tegen Peru en Argentinië en daalde snel de 25 kilometer af naar Cuenca voor de tweede helft.

Twee Ecuadoraanse goals na de voetballes
Ecuador scoorde nog wel twee knappe goals, maar dat kwam toch vooral doordat de Duitsers twee versnellingen lager gingen spelen.

De voetballes de ‘La Tri’ de eerste 25 minuten kreeg, steekt schril af tegen de tweede plek die Ecuador inneemt in de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiepoule en de tiende plek op de wereldranglijst van de FIFA.

Maar nu Peru en Argentinië
Op 7 juni en 11 juni staan de cruciale kwalificatiewedstrijden tegen aartsrivaal Peru en Argentinië op het programma. “Op naar de zes punten!”, klinkt het al snel na de wedstrijd hoopvol op Twitter.

Helemaal onrealistisch is dat niet, want buurland Peru heeft op dit moment geen al te sterk elftal en de wedstrijd tegen Argentinië wordt gespeeld op 2800 meter in Quito en daar hebben Messi & co begrijpelijkerwijs een bloedhekel aan.

‘Messi makkelijk af te stoppen’
Lionel Messi is hoogstwaarschijnlijk weer fit over een kleine twee weken, maar volgens de taxichauffeur die ik later op de dag sprak over ‘La Tri’ is dat geen enkel probleem: “Gewoon twee verdedigers op zetten en hij maakt helemaal niks klaar”.

Ik wilde nog tegenwerpen dat Messi toch wel een tikje beter is dan Podolski die door diezelfde verdedigers geen strobreed in de weg werd gelegd om één van de snelste interlandgoals ooit te scoren, maar hield wijselijk mijn mond.

Stadion Atahualpa

Vamos Ecuador!
Misschien moet ik me als kersvers Ecuadoraan dus ook maar vasthouden aan de woorden die trainer Reinaldo Rueda voorafgaand aan het oefenpotje met Duitsland sprak:

“Het belangrijkste is dat niemand geblesseerd raakt. Deze oefenwedstrijd gebruiken we om onze strategie voor de komende kwalificatiewedstrijden uit te proberen, want die zijn veel belangrijker.”

En gelukkig was er na negentig minuten en de 2-4 nederlaag geen enkele blessure. Met een fitte ploeg op naar Peru dus om zich definitief te plaatsen voor het WK in Brazilië volgend jaar. Vamos Ecuador!

Ecuador-Duitsland terugkijken
Voor de echte liefhebbers is hier een samenvatting van de wedstrijd tegen Duitsland te bekijken. Helaas niet met het gepassioneerde Ecuadoraanse commentaar, maar geloof mij maar dat het ‘GOOOOOOOOOOOOOOL’ na de 1-4 en 2-4 veel minder enthousiast klonk dan gebruikelijk.

————————————————————————————————————
Lees meer van mijn sportverhalen vanuit Ecuador:
Nu al zin in Nederland-Ecuador op WK
Schaatsen op de evenaar
Ecuador zet reuzenstap richting WK
Nieuwe Colombiaanse klimgeiten in de Giro