Net als Oranje scoorde Ecuador gisteravond vier keer in de WK-kwalificatie. Door een prachtige en dikverdiende 4-1 overwinning op Paraguay staat mijn nieuwe thuisland nu achter Argentinië op de tweede plaats in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule én betreedt Ecuador voor het eerst de top-10 van de wereldranglijst van de FIFA.

Ecuador

Na een kwartier spelen kwam Ecuador nog op een 0-1 achterstand in het op ruim 2800 meter hoog gelegen stadion Atahualpa in Quito. Maar na een half uurtje zorgde de imposante Felipe Caicedo voor de gelijkmaker en na rust was het snel gedaan met Paraguay.

De handige spits Jefferson Montero scoorde twee keer en ‘Chucho’ Benítez maakte de andere treffer. Vitesse-aanvaller Renato Ibarra kwam pas tien minuten voor tijd in het veld, maar maakte wel indruk met zijn rushes.

President Correa geniet volop van de ruime overwinning van Ecuador

President Correa geniet volop van de ruime overwinning van Ecuador

Op de website vi.nl stond gisteravond: “Ecuador profiteert van grote hoogte”. Die kop is deels terecht, omdat andere landen daar niet aan gewend zijn. Ecuador won tot nu toe dan ook alle thuiswedstrijden en haalde in uitwedstrijden maar twee punten.

Maar het is wel een beetje flauw om alles aan de hoogte op te hangen. Veel andere landen profiteren als ze thuis in enorme hitte of juist in grote kou kunnen spelen, terwijl de tegenstander uit een heel ander klimaat komt.

En Ecuador plaatste zich tijdens het WK in 2006 op zeeniveau in Duitsland bijvoorbeeld ook gewoon voor de achtste finales om daarin nipt ten onder te gaan tegen Engeland.

Alle uitslagen van gisteravond in Zuid-Amerika
Ecuador – Paraguay 4-1
Bolivia – Argentinie 1-1
Chili – Uruguay 2-0
Venezuela – Colombia 1-0

Voor halve finalist Uruguay van het WK in 2010 wordt het na de nederlaag van gisteravond een hele klus om zich te plaatsen voor Brasil 2014. Voor kwartfinalist Paraguay van drie jaar geleden is kwalificatie alleen in theorie nog mogelijk.

Mijn vrouw en ik zijn al klaar voor Nederland-Ecuador op het WK

Mijn vrouw en ik zijn al helemaal klaar voor Nederland-Ecuador op het WK

De stand in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule.

1. Argentinië 11-24
2. Ecuador 10-20
3. Colombia 10-19
4. Chili 11-15
5. Venezuela 11-15
6. Uruguay 11-13
7. Peru 10-11
8. Bolivia 11-9
9. Paraguay 11-8

De eerste vier landen plaatsen zich direct voor het WK, de nummer vijf speelt play-offs. Gastland Brazilië is automatisch geplaatst.

Lees hier meer over het nationale team van Ecuador, inmiddels 11e op de wereldranglijst van de FIFA en vanaf 11 april in de top-10.