“Argentinië, een goal en verder niks”, kopt het Ecuadoraanse persbureau Andes chauvinistisch na het 1-1 gelijkspel van Ecuador tegen Argentinië. Maar voor zover ik als kersvers Ecuadoraan objectief kan zijn, kwamen de Argentijnen inderdaad meer dan goed weg met een puntje in het op 2800 meter hoog gelegen Quito. Zo was de cornerverhouding maar liefst 20-1 in het voordeel van Ecuador.


Na iets meer dan een minuut spelen kreeg Argentinië al een terechte strafschop en ontsnapte de Ecuadoraanse keeper aan rood. De penalty werd feilloos ingeschoten door Agüero en na de vernedering tegen Duitsland en het echec van afgelopen vrijdag tegen Peru dreigde voor Ecuador een nieuwe deceptie.

Snelle gelijkmaker
Maar met de steun van de tienduizenden in felgeel gehulde supporters in het prachtig gelegen Atahualpa-stadion kwam Ecuador snel terug in de wedstrijd. Met een rake kopbal van Castillo na 16 minuten was de stand weer in evenwicht en was de Ecuadoraanse TV-commentator gelijk schor van het keiharde langgerekte GOOOOOOOOOOOOOOOL dat hij schreeuwde.

Ondanks de vele kansen en corners die Ecuador kreeg en de spaarzame doch gevaarlijke uitvallen van Argentinië was het nog steeds 1-1 toen de scheidsrechter in de 53e (!) minuut van de tweede helft affloot, na fors tijdrekken van Argentijnse zijde en een rode kaart voor Mascherano die de bestuurder van het blessurewagentje waar hij op lag een trap in de rug gaf.

Continu in de aanval
“Goeie wedstrijd Ecuador. We hebben één van de beste ploegen ter wereld in het defensief gedrongen en weer een punt bijgeschreven op weg naar het WK”, tweette minister van Buitenlandse Zaken Ricardo Patiño direct na de wedstrijd.

Ook de Argentijnse krant Clarín schrijft dat Ecuador maar niet ophield met aanvallen en dat het een hele moeilijke wedstrijd was voor Argentinië.

Ecuador-Argentinie

Ik keek de razendspannende wedstrijd met een neef van mijn vrouw en zijn vrienden

Invaller Messi en invaller Ibarra
Dat Argentinië over veel sterkere spelers beschikt bleek wel in de tweede helft toen de nog niet geheel fitte Messi werd ingebracht en Ecuador dat beantwoordde met het inbrengen van Renato Ibarra.

De beste speler van de wereld versus een net doorgebroken aanvaller van Vitesse is met alle respect, zoals je dat in de sportwereld hoort te zeggen, toch andere koek.

Al kon Messi het verschil niet maken tegen de eindelijk weer eens goed spelende Ecuadoraanse ploeg, die maar liefst 20 corners kreeg tegen slechts eentje voor de Argentijnen. “Messi, de vlo die niet prikte in Atahualpa”, kopt een lokale krant dan ook.

Colombia-Peru 2-0
Naaste concurrent om de tweede plek in de Zuid-Amerikaanse kwalificatie Colombia won in eigen huis met 2-0 van het zwakke Peru. Sterspeler Falcao benutte na een kwartier spelen een terecht gegeven penalty en Gutiérrez maakte vlak voor rust de tweede treffer.


Chili-Bolivia en Venezuela-Uruguay
In Santiago de Chile won de veel sterker geachte thuisploeg met de nodige moeite van Bolivia. Het werd 3-1 voor Chili dankzij doelpunten van Eduardo Vargas, Alexis Sánchez en in de 93e minuut nog eentje van Arturo Vidal. De Boliviaanse tegengoal kwam op naam van Marcelo Moreno Martins.

Halve finalist Uruguay van het laatste WK moest per se winnen in Venezuela om nog uitzicht te houden op kwalificatie. Dankzij een doelpunt in de 28e minuut van Cavani lukte dat maar ternauwernood met 0-1.

Stand in de WK-kwalificatie
De strijd om de vier directe plekken voor het WK in Brazilië blijft razendspannend na de speelronde van gisteravond, nummer vijf moet het WK via play-offs zien te bereiken.

1. Argentinië 13-26
2. Colombia 12-23
3. Ecuador 12-21
4. Chili 13-21
5. Uruguay 12-16
6. Venezuela 13-16
7. Peru 12-14
8. Bolivia 13-10
9. Paraguay 12-8
________________________________________________________
Lees hier meer sportverhalen van mijn hand:
Ecuador krijgt voetballes van Duitsland
Nu al zin in Nederland-Ecuador op WK
Schaatsen op de evenaar
Ecuador zet reuzenstap richting WK
Nieuwe Colombiaanse klimgeiten in de Giro