De door een aardverschuiving zwaarbeschadigde grootste oliepijpleiding van Ecuador brengt behalve in eigen land ook milieuschade toe in Peru en bedreigt nu het Braziliaanse Amazone-gebied. President Correa bood dit weekend zijn excuses aan buurland Peru aan voor de veroorzaakte schade. Peru zinspeelt op schadevergoeding.

Op 31 mei sprong de olieleiding na een aardverschuiving die werd veroorzaakt door maar liefst acht explosies van de vulkaan Reventador op één dag. Daardoor verdween 1,6 miljoen liter ruwe olie in de Rio Coca en de Rio Napo, een zijrivier van de Amazone.

Image

In het gebied stroomafwaarts wonen zo’n 80-duizend Ecuadoranen wiens drinkwater wordt bedreigd en die zich niet meer kunnen wassen in de rivier. Staatsoliebedrijf Petroecuador heeft gezorgd voor watertanks en flessen water, totdat duidelijk is hoe ernstig het drinkwater is vervuild.

Peru op zoek naar schadevergoeding
De olie bereikte al snel ook buurland Peru. De Peruaanse minister van Milieu spreekt van een ‘heel serieus probleem’ en zei mogelijk op zoek te gaan naar schadevergoeding.

“Als er echt flinke gebieden zijn aangetast, geeft het internationale recht de mogelijkheid om compensatie te eisen.”

Excuses Correa
President Rafael Correa bood dit weekend zijn excuses aan en zei ook hulp te willen bieden aan de bewoners in de getroffen gebieden in Peru.

Om de broze verhouding niet verder te verstoren zou het verstandig zijn als hij dan de opmerking dat Ecuador een penalty is ontnomen in de met 1-0 verloren WK-kwalificatiewedstrijd tegen Peru niet meer herhaald.

Hulp uit VS en van Brazilië
Brazilië is nu ook alert en heeft hulp van de marine aangeboden aan Ecuador en Peru om de olie op te ruimen. De vervuilde Rio Napo stroomt vanuit Ecuador via Peru naar Brazilië de Amazone in.

Petroecuador had enkele dagen na het springen van de leiding al de hulp ingeroepen van het Amerikaanse bedrijf ‘Clean Caribbean & Americas’, omdat ze de klus alleen niet konden klaren.

Blijvend risico op de koop toe
Op 8 april raakte de Ecuadoraanse oliepijpleiding ook al beschadigd. Toen lekte zo’n 800-duizend liter weg. Oliewinning in de bergen te midden van actieve vulkanen blijft een riskante bezigheid.

Maar aangezien ruim een derde van alle overheidsinkomsten uit oliegeld bestaat, zullen die risico’s altijd voor lief worden genomen.