Na vijftien jaar afwezigheid start er dit jaar weer een nationale Colombiaanse wielerploeg in een grote Europese ronde. President Santos twitterde gisteravond vol trots dat ‘Colombia Coldeportes’ meedoet aan de Giro d’Italia 2013. Gaan de glorietijden uit de jaren tachtig van het ‘Café de Colombia’ van berggeit Luis Herrera en Fabio Parra herleven?
Team Colombia is ‘inspired by climbing’ staat op hun website. En laat dat nu net het allermooiste onderdeel zijn van het wielrennen én de absolute specialiteit van alle succesvolle Colombianen uit het verleden.
Het nieuwe team reed afgelopen seizoen voor het eerst mee in zogeheten continentale wedstrijden in Europa en pakte daarin zes overwinningen. Team Colombia kreeg gisteren tot hun enorme vreugde te horen op een wildcard mee te mogen doen aan de komende Giro.
Aanvallen in de bergen
Laten we hopen op lekker aanvallende renners in de bergen, want dat geprogrammeerde ploegenspel in de grote ronden van de laatste jaren kan me gestolen worden. Dat is wat mij betreft nog dodelijker voor de wielersport dan al het dopinggebruik.
Zelf gaan de Colombianen er helemaal voor: “Op beklimmingen vinden de échte wielershows plaats. Maar er is meer nodig dan mytische beklimmingen. Er zijn renners nodig met talent en een goeie mentaliteit om emotie op te roepen. Dát wil Team Colombia inbrengen in het professionele wielrennen”, zo staat te lezen op de website van Colombia Coldeportes.
Natuurlijk waren er sinds Café de Colombia er in 1990 mee stopte nog genoeg goeie Colombiaanse renners. Denk bijvoorbeeld aan Álvaro Mejía, Santiago Botero, Mauricio Soler, Victor Hugo Peña en Rigoberto Urán. Maar het was nooit meer zo opwindend als die avonturiers uit de jaren tachtig in de nationale ploeg met Luis Herrera als absolute ster.
Luis Herrera
Als klein jongetje stond ik in 1984 langs de route naar Alpe d’Huez om Peter Winnen aan te moedigen, maar de Colombiaanse klimmer Luis Herrera pakte toen die legendarische etappe. Een klein mager mannetje dat telkens aanviel in de bergen, maar meestal tekort kwam op de klassementsrijders, omdat ‘ie minuten verloor in de tijdritten. Toch wist hij in 1987 de Ronde van Spanje te winnen.
Herrera maakte jarenlang grote indruk in de bergen, in de stijl van Bahamontes ver voor hem en van Chiapucci en Pantani na hem. Zelf stopte Herrera in 1992 met wielrennen, omdat hij het niet langer wilde opnemen tegen dopingcoureurs.
De Colombiaanse berggeit sprak toen de prachtige zin: “When I saw riders with fat asses climbing cols like airplanes, I understood what was happening.”
De laatste jaren waren er helaas niet meer zulke aanvallende en romantische renners als Herrera in het peloton, maar kan het nieuwe Team Colombia daar verandering in brengen?
De nieuwe sterren
Van Fabio Duarte wordt het meest verwacht. Hij werd in 2008 wereldkampioen bij de beloften en pakte vorig jaar namens Colombia Coldeportes twee overwinningen. Zijn echt grote doorbraak heeft Duarte nog niet beleefd, maar hij heeft met zijn 26 jaar de beste wielerjaren nog voor zich liggen.
Duarte heeft dan ook vreselijk veel zin in de Giro: “De Giro rijden in het shirt van het Colombiaanse team is een fantastische kans en we kunnen niet wachten om van start te gaan in Napoli. We hopen alle steun te verdienen op onze favoriete manier: Een grote show maken in de bergen.”
Het jonkie Esteban Chavez (22 jaar) won in 2011 de Ronde van de Toekomst en hij lijkt ook echt een mooie toekomst te hebben als ronderenner. Want naast zijn klimbenen is hij ook gespecialiseerd in tijdrijden. Vorig jaar pakte hij al twee overwinningen voor ‘Team Colombia’ in het continentale circuit.
Chavez is erg ambitieus: “We willen dat mensen als ze over Colombia praten het niet alleen hebben over voetbal of slecht nieuws, maar ook over de grootse wielercultuur en prestaties.”
De dertiger Leonardo Duque komt over van Cofidis en moet met zijn jarenlange ervaring een nieuwe impuls geven aan het jonge ‘Team Colombia’. De grootste overwinning van Duque was een etappe in de Ronde van Spanje in 2007.
Steun president
Het nieuwe team is er gekomen dankzij de Colombiaanse overheid, maar heeft met het oog op alle Europese wedstrijden zijn uitvalsbasis in Italië. Maar het bestaat wel uitsluitend uit Colombianen.
Coldeportes is het Ministerie van Sport en die willen dat Colombia weer mee gaat doen in de internationale wielertop. Niet voor niks twitterde president Juan Manuel Santos gisteren apetrots dat er na 15 jaar weer nationaal Colombiaans wielerteam terugkeert in een grote Europese wielerwedstrijd.
Maar het zal met dit onervaren team nog wel even duren voordat de tijden van Herrera écht gaan herleven. Echte wielerromantici kunnen in afwachting daarvan via deze link zijn legendarische overwinning op Alpe d’Huez in 1984 terugkijken.
jan 09, 2013 @ 12:26:15
kunnen die klimgeiten ook een beetje linkeballen ?
Ecuador krijgt voetballes van Duitsland | Arjan Meesterburrie
mei 29, 2013 @ 22:24:30
Ecuador-Argentinië 20-1 | Arjan Meesterburrie
jun 11, 2013 @ 21:29:30
Talentvolle Colombiaan in vrijwel latinoloze Tour | Arjan Meesterburrie
jun 28, 2013 @ 18:54:17
Puber Quintana kreeg fiets omdat bus te duur werd | Arjan Meesterburrie
jul 15, 2013 @ 10:23:40