Hugo Chávez wordt 10 januari niet ingezworen voor een nieuwe termijn. Ook niet vanaf zijn ziekenhuisbed op Cuba. Volgens de regering kan de zieke president de eed prima op een later moment afleggen. De oppositie wil dat het Hooggerechtshof zich nu over de kwestie buigt.

Want Chávez is verkozen als president en niet zijn vice-president Nicolas Maduro, stelt oppositieleider Henrique Capriles. Chávez heeft voordat hij naar Cuba vertrok Maduro aangewezen als interim-president én opvolger mocht de kanker hem fataal worden.

Chávez

Maar de oppositie stelt met de grondwet in de hand nog altijd dat er nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven als Chávez niet fit genoeg is om opnieuw beëdigd te worden. Maduro is immers niet verkozen en de president zelf kan niet regeren. Capriles eist dat het Hooggerechtshof zich daar nu snel over uitspreekt.

De regering vindt het afleggen van de eed niet meer dan een formaliteit en organiseert overmorgen een grote manifestatie om Chávez een hart onder de riem te steken. Het wordt hoe dan ook een leuk dagje donderdag in Caracas…