Als puber kreeg Nairo Quintana een fiets, omdat de bus te duur werd. Hij voldoet daarmee volledig aan het cliché-beeld van een Colombiaanse wielrenner die zich hoog in de Andes aan de armoede weet te ontworstelen. Maar daarmee is het verhaal van de beste jongere in de Tour niet minder mooi.

Image

Apetrotse vader
De nu 23-jarige Colombiaanse klimgeit redde het zondagmiddag op de Mont Ventoux net niet tegen de ontketende Froome, maar hij vormt wél een serieuze bedreiging voor de podiumplek van Bauke Mollema in de Tour de France. Zijn gehandicapte vader is apetrots.

“Ik ken zijn discipline en wil om te winnen. We zijn trots, uitermate trots, op hem”, zegt Luis Quintana in de Colombiaanse krant El Tiempo. Acht jaar geleden raakte hij invalide na een ongeluk en daarom kan hij er nu ook niet bij zijn in de Tour.

Puber Nairo droomde al van grote ronden
Het leven van de familie Quintana werd een stuk zwaarder, toen vader Luis zijn baan als groente- en fruitverkoper moest opgeven. Maar het blijkt achteraf een geluk bij een ongeluk dat de bus te duur werd en de 15-jarige Nairo daarom een fiets kreeg om naar school op en neer te fietsen. De weg terug bestond uit een klim van zestien kilometer.

“Ik woonde in het dorpje La Concepción en elke dag probeerde ik sneller terug te rijden van school. Ik beeldde me in dat ik in een grote ronde aan het rijden was en het was altijd belangrijk om te winnen”, vertelt Quintana over zijn jeugd op ruim 2800 meter hoogte in het Andesgebergte.

´Witte trui handhaven is hoofddoel´
Nu wacht de Colombiaan een prachtige wielertoekomst. Dit voorjaar won hij al de Ronde van Baskenland en aan het begin van de laatste Tourweek staat hij zesde in het algemeen klassement met uitzicht op meer omdat er nog twee aankomsten bergop zijn.

Hoewel Quintana tijdens zijn Tourdebuut begon als superknecht voor Alejandro Valverde, rijdt de ijzersterke Movistar-ploeg nu volledig in zijn dienst. En zeker donderdag met twee beklimmingen van de Alpe d´Huez kan hij de posities van Mollema en Ten Dam bedreigen.

Image

Toch is zijn hoofddoel de witte trui als beste jongere te behouden: “Ik ben jong en weet niet hoe mijn lichaam zal reageren in de laatste week. Ik hoop in ieder geval mijn positie in het klassement en de witte trui te handhaven. Het team is blij met wat ik tot nu toe heb gedaan”, zei Quintana vandaag op de rustdag.

Armoede-cliché
Intussen grijpt zijn gehandicapte vader de populariteit van zijn zoon aan om op het allerhoogste politieke niveau een uitkering te regelen: “Ik sprak met president Juan Manuel Santos en vroeg hem om deze gunst. Het is niet zo dat ik sterf van de honger, maar ik ben gehandicapt en voel me erg ziek.”

Zoon Nairo Alexander Quintana Rojas ontstijgt met zijn fiets de armoede en daarmee voldoet hij volledig aan het cliché. Maar dat doet Bauke Mollema ook met al zijn gefiets tegen de wind in op het Groningse platteland tijdens zijn jeugd. Hun verhalen zijn er niet minder mooi om, toch?

HUP BAUKE! DALE NAIRO!

—————————————————————————————————————–
Lees hier meer over het Colombiaanse wielrennen:
Talentvolle Colombiaan in vrijwel latinoloze Tour
Nieuwe Colombiaanse klimgeiten in de Giro