Een Braziliaan, een Costa Ricaan en twee Colombianen. Slechts vier renners houden de latino-eer hoog in de honderdste Tour de France die vandaag van start gaat. Maar daar zit wél een veelbelovende Colombiaanse klassementsrenner bij.

De hoogtijdagen van Café de Colombia in de jaren ´80 en begin jaren ´90 liggen al ver achter ons. Het nieuwe Team de Colombia dat wel een wildcard kreeg voor de Giro van dit jaar, doet niet eens mee aan de Tour. Ook Rigoberto Uran die dit jaar knap tweede werd in de Giro niet en die we vooral kennen van zijn Olympisch zilver vorig jaar toen hij de remmen dichtkneep voor Vinokoerov.

Hieronder korte portretjes van de vier latino´s die wél meerijden in de hopelijk zonder dopingschandalen overschaduwde jubileumtour. 

Nairo Alexander Quintana Rojas (Col, Movistar)
De sterkste latino in deze Tour is ongetwijfeld de jonge, maar uiterst talentvolle Colombiaan Quintana Rojas. Hij won dit jaar overtuigend de Koninginnerit én het eindklassement van de Ronde van het Baskenland. De 23-jarige Quintana debuteert in de Tour en moet vooral zijn kopman Alejandro Valverde bijstaan. Maar wellicht kan de Colombiaan in zijn kielzog een gooi doen naar tenminste een top-20-klassering en een bergetappe. Quintana Rojas staat hoe dan ook een mooie wielertoekomst te wachten.

Image
Beste prestatie in eindklassement Tour: – 
Beste prestatie in Tour-etappe: –

Andrey Amador (Cri, Movistar)
Twee jaar geleden was de nu 26-jarige Andrey Amador de eerste Costa Ricaan ooit die startte in de Tour. Hij kan redelijk klimmen en wordt daarom door het sterke Movistar goed genoeg bevonden om te knechten voor Valverde. Amador won vorig jaar een etappe in de Giro d’Italia en werd ook 3e in het bergklassement. Zijn broer Ivan was ook wielrenner, maar die heeft nooit aan grote Europese wedstrijden meegedaan.

Amador
Beste prestatie in eindklassement Tour de France: 166e in 2011
Beste prestatie in Tour-etappe: 11e in de 17e etappe in 2011

Murilo Antonio Fischer (Bra, FdJ)
De inmiddels 34-jarige Braziliaan Fischer rijdt al jaren anoniem mee in de grote rondes. Zo eindigde hij dit jaar als 147e in de Giro d’Italia en was een 25e plaats zijn beste uitslag in een etappe. We hoeven dan ook weinig van Fischer te verwachten deze Tour. Hij reed voorheen bij Garmin en is nu de enige buitenlander in de Franse avonturiersploeg Française des Jeux. De enige hoop voor Fisher is om per ongeluk in een ontsnapping te belanden tijdens een wandel-etappe, want hij kan redelijk sprinten.

Image
Beste prestatie in eindklassement Tour: 76e in 2008
Beste prestatie in Tour-etappe: 3e in 11e etappe in 2007

José Rodolfo Serpa Pérez (Col, Lampre)
Op 34-jarige leeftijd maakt José Serpa zijn debuut in de Tour. Wel reed hij al zeven keer de Giro d´Italia waarin hij in 2009 op de twaalfde plek eindigde. De Colombiaan is dan ook een hele behoorlijke renner in etappe-koersen, maar op zijn erelijst prijken vooral overwinningen in exotische ronden als de Ronde van Langkawi (2x), de Ronde van Venezuela en de Clasico Banfoandes.

Image
Beste prestatie in eindklassement Tour: –
Beste prestatie in Tour-etappe: –

—————————————————————–
Lees hier meer over sport in Zuid-Amerika:
Nieuwe Colombiaanse klimgeiten in de Giro
Ecuador-Argentinië 20-1
Schaatsen op de evenaar