Michelle Bachelet wordt mogelijk de eerste Chileense president in 88 jaar met een tweede regeringstermijn. De bij haar verplichte aftreden in 2010 razendpopulaire Bachelet won gisteren de voorverkiezingen van de linkse coalitie in Chili met 73%. Ze neemt het in november op tegen Pablo Longueira, die nipt de centrum-rechtse voorverkiezingen won en heeft goed nieuws voor alle studenten die al twee jaar lang massaal de straat op gaan om te protesteren voor beter onderwijs.

In Chili mogen presidenten geen opeenvolgende termijnen regeren. Zuur voor veel Chilenen, want Bachelet had toen ze drie jaar geleden plaats moest maken de steun van maar liefst 78% van de bevolking. Bij de nu komende verkiezingen op 17 november wint ze mogelijk al in de eerste ronde, stellen politiek analisten.

Bachelet
Belastingverhoging bedrijven voor beter onderwijs
Toch zal ze als linkse kandidaat maar voorzichtig gaan morrelen aan het marktvriendelijke beleid dat Chili tot het rijkste land van Zuid-Amerika heeft gemaakt. Maar omdat ze wel de strijd aan wil binden tegen de enorm ongelijke verdeling van die rijkdom, stelt ze voor de belasting voor bedrijven van 20% naar 25% te verhogen.

Daarvan kan ze onder andere gratis én beter universitair onderwijs financieren waar demonstrerende studenten al twee jaar lang toe oproepen. Die protesten lopen regelmatig uit op geweld, maar nemen de laatste maanden alleen maar in hevigheid toe.

Homohuwelijk en abortus
Verder gaat Bachelet zich in het van oudsher conservatieve Chili hard maken voor het homohuwelijk. In haar eerste regeerperiode was ze daar nog tegen, maar nu zegt ze van gedachten te zijn veranderd.

Ook wil ze af van het totale verbod op abortus. Volgens Bachelet moet dat na verkrachting of als moeder en/of kind in gevaar zijn wel mogelijk zijn.

Dat ze daar nu wel werk van gaat maken, komt ongetwijfeld door haar jaren in New York als hoofd van UN Women, dat opkomt voor vrouwenrechten wereldwijd.

Kansen voor rechts op ethisch gebied
Dit soort ethische aardverschuivingen zouden wel eens de grootste valkuil voor Bachelet kunnen vormen in haar campagne voor de verkiezingen van november.

De centrum-rechtse Longueira kan mogelijk de grote groep stemmers uit het politieke midden naar zich toetrekken als hij zich scherp profileert als tegenstander van abortus en het homohuwelijk in het op dat gebied nog grotendeels aartsconservatieve Chili.