De linkse Michelle Bachelet hoopt zondag al in de eerste ronde de presidentsverkiezingen in Chili te winnen. Volgens de laatste peilingen gaat het erom spannen voor de gedoodverfde favoriete.

“Er zijn grote problemen die niet kunnen wachten. De ongelijkheid is de grote wond van Chili”, zei Bachelet bij de afsluiting van de verkiezingscampagne gisteravond. Het is goed gebruik in Zuid-Amerika dat in de laatste dagen tot de verkiezingen geen campagne meer mag worden gevoerd.

Michelle Bachelet

Bachelet nog altijd razend populair

Generaalsdochter Bachelet was van 2006 tot 2010 al president van Chili, maar de grondwet staat een tweede regeertermijn op rij niet toe. Ze was bij haar vertrek razend populair en is dat nu nog steeds. Bachelet kan volgens de laatste peilingen al in de eerste ronde rekenen op ongeveer de helft van alle stemmen.

Grote rivale was jeugdvriendin
Haar huidige rivale en voormalige jeugdvriendin Evelyn Matthei blijft in de peilingen steken op ca. 15% van de stemmen. Mocht Bachelet het niet redden om in één keer een meerderheid te halen dan volgt op 15 december een tweede ronde.

Met Matthei deelt Bachelet een pijnlijk verleden. Haar vader Alberto Bachelet werd aan het begin van de dictatuur van Pinochet doodgemarteld in een militair kamp waar de vader van Matthei rond die tijd de scepter zwaaide. Lees hier meer over die bizarre geschiedenis.

De drie beloftes van Bachelet
Om opnieuw president te kunnen worden deed Bachelet tijdens de campagne drie belangrijke beloftes:
– Een eind maken aan de enorme inkomensongelijkheid in het rijkste land van het continent door ingrijpende belastinghervormingen
– Goede publieke scholen en universiteiten die voor iedereen (gratis) toegankelijk zijn
– Hervorming van de grondwet die nog grotendeels stamt uit de tijd van dictator Pinochet

Communisten in de regering
Om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen moet ze niet alleen tot president worden verkozen, maar ook een comfortabele meerderheid halen in de Senaat en het Congres die zondag ook worden gekozen.

Maar dat Chili na jaren van centrumrechts beleid onder Piñera opnieuw linksaf slaat is gezien de stemming en alle (studenten-)protesten van de laatste jaren in het land onvermijdelijk.

Studentenprotesten in Chili

En dan komen er voor het eerst in 40 jaar zelfs weer de door rechts zo gevreesde communisten in de regering, want die maken ook onderdeel uit van de alliantie van partijen van Bachelet.

—————————————————————————————————————
Lees hier meer over de aanloop naar de verkiezingen in Chili:
Presidentsstrijd Chili pijnlijke echo uit tijdperk Pinochet
President Chili prijst 11-jarig verkracht meisje dat baby wil houden
Linkse ex-presidente Bachelet wint overtuigend voorverkiezingen Chili
Voormalig én toekomstig presidente Michelle Bachelet vol ambities terug in Chili