Loco-burgemeester Eduardo del Pozo van Quito is veroordeeld tot 15 dagen gevangenisstraf voor het ‘aantasten van de goede naam’ van president Correa. Hij suggereerde op 10 juni in een radio-interview dat Correa geen belasting betaalt en geld wegsluist via Belgische bankrekeningen.

Del Pozo

De advocaat van Correa zegt dat dit niet waar is en het gerechtsinstituut dat toe ziet op smaad en laster gaat daarin mee. Volgens de advocaat brengen de ongefundeerde beschuldigingen Correa in diskrediet en heeft hij het recht zijn goede naam en eer te verdedigen.

De loco-burgemeester moet behalve de celstraf ook rectificeren op hetzelfde radiostation waarop hij zijn uitspraken deed. Maar dat weigert Del Pozo en hij heeft ook aangekondigd in beroep te gaan: “Als loco-burgemeester is het mijn plicht over nationale zaken te praten.”

Del Pozo is lid van de politieke partij CREO die stevig oppositie voert tegen het regerende Alianza País. Hij is pas twee weken geleden ingezworen als loco-burgemeester. Zijn uitspraken deed hij destijds dus niet in die functie, maar nog als gemeenteraadslid.

Presidentsverkiezingen op komst
Hoe langer president Correa aan de macht is, hoe slechter hij tegen kritiek kan. Dat een politieke tegenstander voor dit soort uitspraken de gevangenis in moet is een slecht teken met de presidentsverkiezingen van volgend jaar op komst. Ook al levert Del Pozo er geen enkel bewijs bij en is dit dus in formele zin laster en ook al is Correa dan zelf geen kandidaat meer.

Correa

Rafael Correa heeft het vanaf het begin van zijn presidentschap zwaar gehad met harde en vaak aantoonbaar onterechte beschuldigingen in rechtse media. Die zijn in handen van de rechtse elite en doen er alles aan hem kapot te krijgen. Correa heeft daarom ook de mediawet en de smaad- en lasterwetgeving aangescherpt en heeft van staatsmedia ook echte propagandakanalen gemaakt.

Advertentie