President Piñera van Chili is onder de indruk van de ´dapperheid en de volwassenheid´ van het 11-jarige meisje Belén dat na een verkrachting haar baby wil houden. Daarmee zet hij de discussie over het absolute verbod op abortus in het aartsconservatieve Chili op scherp.

“Ook een 11-jarig meisje is klaar om moeder te worden” zei de conservatieve parlementariër Issa Kort over de zaak. “Een vrouw krijgt haar eerste ongesteldheid op het moment dat haar lichaam daar klaar voor is, hoewel ik moet toegeven dat dit geen ideale omstandigheden zijn.”

Illustratie verkracht meisje

Belén kijkt uit naar haar kindje
De kleine Belén was maandag zelf te zien op de Chileense televisie: “Ik ga heel veel van mijn baby houden, ook al komt het van een man die mij pijn heeft gedaan”.

Ze is de afgelopen jaren meerdere malen verkracht door de vriend van haar moeder en daar nu zwanger van geraakt. “Het zal zijn alsof ik een pop in mijn armen hou.”

President prijst volwassenheid Belén  
President Sebastián Piñera zei in reactie daarop dat hij verrast was door haar woorden en dat hij het meisje zo dapper en volwassen vindt, omdat ze haar baby wil houden.

De president is fel tegenstander van versoepeling van de abortus-wetgeving, maar hij zei nu wel dat de gezondheid van Belén het allerbelangrijkste is:

“In ons land staat het leven van de moeder altijd op de eerste plek. Wij gaan het leven van Belén beschermen met alle medische middelen die we hebben.”

Piñera sprak daarbij over de mogelijkheid om de geboorte al na 22 weken zwangerschap op te wekken: “Als een vroege geboorte nodig is, dan zal deze therapie toegepast worden.”

Presidentskandidaat Bachelet wél voor versoepeling 
Deze zaak zet de discussie over een absoluut verbod op scherp in het aartsconservatieve Chili. Piñera praat omzichtig om abortus heen, terwijl de linkse presidentskandidate Michelle Bachelet wél voor opheffing van het absolute verbod pleit.

Zij vindt dat Belén en andere verkrachte meisjes beschermd moeten worden: “Ik denk dat een therapeutische abortus in dit geval van verkrachting in orde is.”

Toen Bachelet zelf presidente was van 2006 tot 2010 was ze nog tegen soepeler abortus-wetgeving, maar na haar jaren in New York als voorzitster van UN Women is ze daar anders over gaan denken.

Abortus-discussie op scherp
Zo´n extreme zaak als deze trekt de dilemma´s rond abortus in Chili in elk geval in één klap uit het abstracte. Over een meisje van 11 dat is verkracht en er naar uit kijkt de baby als een pop in haar armen te houden, heeft iedereen een mening.

Voor velen zijn dit soort gevallen hét argument om abortus toe te staan, omdat dit onverantwoord is voor zowel de kindmoeder als haar baby.

Tegenstanders van abortus vinden dus dat ook een 11-jarig meisje klaar is voor het moederschap en concluderen uit haar ´dappere´ woorden juist dat het ongeboren leven absolute bescherming verdient.

Hoe dan ook zal de huidige strenge abortus-wetgeving die nog stamt uit de tijd van dictator Pinochet een belangrijke rol gaan spelen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van november.

——————————————————————————————————
Lees hier meer over de presidentsstrijd in Chili
Linkse ex-presidente Bachelet wint overtuigend voorverkiezingen Chili