Met een overeenkomst tussen de FARC en de Colombiaanse regering over amnestie voor rebellen die geen zware misdaden hebben gepleegd en schadevergoedingen voor slachtoffers is vrede een stuk dichterbij gekomen. “We zullen niet falen, het is tijd voor vrede”, zei president Juan Manuel Santos die voor het eerst naar Cuba was afgereisd waar de vredesonderhandelingen sinds 2012 plaatsvinden. Hij schudde daar ook de hand van FARC-leider Rodrigo Londoño, beter bekend als Timochenko.

Santos FARC 2

BELUISTER MIJN BIJDRAGE OP BNR OVER DEZE DOORBRAAK

In het belangrijke deelakkoord is naast de amnestie-regeling en de schadevergoedingen ook afgesproken dat er een waarheidscommissie wordt ingesteld die alle gruwelijkheden van het ruim 50 jaar durende gewapende conflict gaat onderzoeken én er komen speciale rechtbanken die FARC-strijders die wél oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd.

Draagvlak voor vredesakkoord?
Dat is belangrijk omdat er nooit breed draagvlak zal komen onder de Colombiaanse bevolking als rebellen met bloed aan hun handen vrijuit gaan. De regering wil een referendum organiseren als er een definitief vredesakkoord ligt en om instemming te krijgen is het belangrijk dat er een niet al te ruime amnestie-regeling komt.

Maar anderzijds moeten ook niet alle FARC-leden in de gevangenis verdwijnen, want anders zullen de onderhandelaars van de rebellenbeweging natuurlijk nooit instemmen met een vredesakkoord.

Overgebleven hindernissen
Heikele punten zijn nu nog de ontwapening van de rebellen en de meer technische kan van het implementeren van alle gesloten deelakkoorden en de controle op de naleving daarvan. Eerder waren de Colombiaanse regering en de FARC het al eens geworden over landbouwhervormingen, de toekomst van de FARC als politieke beweging en drugshandel.

Vrede is dan ook dichtbij, zegt ook de Cubaanse president Raúl Castro die de vredesgesprekken faciliteert: “We zijn verder gekomen dan ooit tevoren. Ik ben er zeker van dat we de laatste hindernissen ook zullen overwinnen.”

Tanja Nijmeijer komt niet meer terug naar Nederland
De inmiddels al 37-jarige Nederlandse Tanja Nijmeijer zal na een definitief akkoord in Colombia blijven om haar strijd voor arme boeren voort te zetten.

Foto: Niels Wenstedt

Foto: AD/Niels Wenstedt

De FARC-strijdster wil best twee weken rondkijken in Nederland, maar verbaast zich over de zwarte pieten-discussie zei ze vorige week nog in het AD. Én ze heeft een vriend: Boris Guevara, genoemd naar de Argentijnse vrijheidsstrijder

——————————————————————————————————————————————————-

BELUISTER OOK MIJN BIJDRAGE OP BNR OVER DIT BELANGRIJKE DEELAKKOORD