De vlakbij Quito gelegen vulkaan Cotopaxi dreigt uit te barsten en spuwde vrijdag al as tot 8 kilometer hoog de lucht in. Zo’n 400 bewoners uit omliggende dorpen zijn al geëvacueerd. En om sneller noodmaatregelen te kunnen nemen en de berichtgeving in de media te controleren heeft president Correa daarom de noodtoestand uitgeroepen in heel Ecuador.

Cotopaxi

Veel Nederlanders die Quito hebben bezocht zullen de Cotopaxi hebben bezocht met de ‘Biking Dutchman’ die fietstochten organiseert op de flanken van de 5897 meter hoge vulkaan. Het is één van de acht actieve vulkanen in Ecuador, maar de laatste uitbarsting was in 1940.

Maar vrijdag braakte de imposante Cotopaxi met het nodige geweld een enorme askolom uit. Een angstaanjagend maar ook fascinerend gezicht (zie video hieronder)

Omdat ernstig rekening wordt gehouden met een echte uitbarsting heeft president Correa zaterdag de noodtoestand uitgeroepen. “Om financiële bronnen te kunnen aanspreken, om een potentiële ramp het hoofd te kunnen bieden, om alle middelen in te kunnen zetten inclusief private en om de communicatie te kunnen controleren.

Want dit soort noodtoestanden leidt tot paniek en dat zorgt voor meer problemen dan dat het oplost. De enige officiële woordvoerder, het enige wat gepubliceerd mag worden, is dat wat coördinerend minister César Navas zegt. En niet wat een burgemeester of wat voor een politicus dan ook zegt.”

IMG_6311

De censuur die Correa toe wil passen komt na weken van hevige protesten tegen zijn regering. Afgelopen donderdag legde indianen nog het halve land plat met blokkades en raakten tientallen agenten gewond. En eerder deze zomer organiseerde de oppositie de nodige protestmarsen tegen de verhoging van de erfbelasting die Correa in wil voeren.

In het volgens de officiële cijfers 2,3 miljoen inwoners tellende Quito heeft burgemeester Rodas één miljoen mondkapjes uitgedeeld om te voorkomen dat de bewoners as inademen. De vlakbij de hoofdstad gelegen internationale luchthaven blijft vooralsnog gewoon open.

Mondkapjes