“Argentinië word wakker! Het is tijd om Cristina Kirchner in de gevangenis te zetten met al die doden op haar geweten!” Het treinongeluk ten westen van Buenos Aires waarbij donderdagochtend 3 doden en 315 gewonden vielen, leidt tot grote woede in Argentinië. Vorig jaar vond op precies dezelfde spoorlijn een botsing plaats waarbij 51 doden en ruim zevenhonderd gewonden vielen. 

“De veiligheid op het spoor is een lachertje. Het is schandalig dat de tragedie van 22 februari vorig jaar zich nu herhaalt”, zegt een vader die toen zijn zoon verloor tegen de Argentijnse zender TN.

Treinongeluk Argentinie 2

Voorzitter Leandro Despouy van de Nationale Toezichthouder AGN spreekt ook duidelijke taal over de deplorabele staat van de Argentijnse spoorwegen: “Vandaag de dag is het een roekeloze daad om met de trein te reizen.”

Het viel mij tijdens mijn bezoek aan Buenos Aires afgelopen oktober ook al direct op hoe ontzettend de treinen uitpuilden en hoe verwaarloosd veel rails erbij lagen.

Wat is er gebeurd?
In de ochtendspits botste vanmorgen iets na zevenen een passagierstrein op een stilstaande trein vlakbij het station Castelar, zo’n 30 kilometer ten westen van Buenos Aires. Daarbij kwamen twee mannen en een vrouw om het leven. En volgens de laatste cijfers ook 190 gewonden.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk, maar in de Argentijnse media wordt volop gespeculeerd dat de remmen het niet deden. Minister Randazzo van Transport roept op om geen overhaaste conclusies te trekken op deze trieste dag.

Cristina onder vuur
Maar na dit nieuwe dodelijke ongeluk krijgen de ‘hoge heren in Buenos Aires’, en vooral de hoge dame, toch gelijk al de zwarte piet toegespeeld: “Wie de schuld heeft is Cristina, had zij deze trein maar bestuurd…”, laat een boze Twitteraar weten.

Presidente Cristina Fernandez de Kirchner die normaal gesproken niet van de buis te slaan reageerde pas ’s avonds op het ongeluk: “Naast solidariteit met de slachtoffers voel ik een beetje woede en onmacht. Want het doet ons allen pijn dat dit toch gebeurt ondanks alle investeringen, economische middelen, tijd en menskracht die we er in steken”.

Corrupte verkeerspolitiek
Na het dramatische ongeluk van vorig jaar zegde de regering toe meer te investeren in veiligheid om tot een ‘Revolutie op het Spoor’ te komen, maar boze burgers op de radio en in de sociale media zijn ervan overtuigd dat veel geld is verdwenen in de zakken van corrupte bestuurders:

– Hoeveel mensen moeten er nog meer sterven door de corrupte verkeerspolitiek?
– De schuld ligt bij degenen die moesten investeren, die moesten controleren en die moesten onderhouden
– Argentinië wordt wakker: Het is tijd om Cristina Kirchner in de gevangenis te zetten met al die doden op haar geweten!
– Dit komt door gebrekkige controle en de diepe zakken van corrupte politici
– We zullen hier een tijdje over praten en het daarna vergeten. Tot het volgende ongeluk…

Cristina heeft het er maar zwaar mee getuige haar eigen woorden op Twitter: “Ik heb altijd al gezegd dat president zijn geen makkelijke taak is en president van Argentinië nog minder.”

Reddingsoperatie en spreekverbod voor machinist
De hulpoperatie na het ongeluk in de ochtendspits duurde uren. Veel mensen zaten nog vast in de verongelukte trein. Lang bleef daarom ook onduidelijk hoeveel gewonden er precies waren gevallen. Inmiddels is het officiële aantal gewonden vastgesteld op 315.

Treinongeluk Argentinie

Al het treinverkeer op de Línea Sarmiento is voor 24 uur stilgelegd. In eerste instantie voor de reddingsoperatie, maar ook voor diepgravend onderzoek. Minister Randazzo heeft de machinist van de trein een spreekverbod opgelegd. Hij wil weten of het ongeluk te vermijden was geweest.

Slechts 10% van benodigde veiligheidsinvesteringen zijn gedaan
Voor de Argentijnen is het te hopen dat er na dit nieuwe ongeluk echt vaart gemaakt wordt met de ‘Revolutie op het Spoor’. Volgens een Argentijnse denktank wordt er op dit moment slechts 10% van de benodigde investeringen gedaan om de treinen veilig te laten rijden.

Misschien kunnen de Argentijnen onze Fyra-treinen wel voor een zacht prijsje overnemen en opknappen…