Na jarenlange protesten van indianen heeft de regering van Peru de noodtoestand afgekondigd in een ernstig vervuild stuk oerwoud in het noorden van het land, aan de grens met Ecuador. De Argentijnse oliemaatschappij Pluspetrol die de velden in het gebied exploiteert moet de rotzooi nu binnen 90 dagen opruimen.

Het gaat om een uiterst afgelegen stuk jungle, waar al tientallen jaren olie zou lekken. Eerder dit jaar kreeg Pluspetrol al een boete van ruim 10 miljoen dollar opgelegd van de Peruviaanse overheid.

Image

Foto uit 2011 van het vervuilde gebied van Steven Achiam van Operation Dagsværk

Volgens de Quechua-indianen in het gebied worden door de vervuiling mismaakte kinderen geboren en vinden spontane abortussen plaats. Dat de regering nu de noodtoestand afkondigt wordt dan ook als een grote overwinning gezien.

Actieplan
Volgens het gister gepubliceerde actieplan moet het vervuilde gebied voortaan ‘duurzaam beheerd’ worden. Dat betekent dat Pluspetrol eerst snel de hoge concentraties van o.a. lood en chroom in het water moet terugdringen en daarna moet zorgen dat niet opnieuw olie weglekt.

Het Ministerie van Gezondheid moet op zijn beurt binnen 60 dagen zorgen voor alternatief drinkwater. Nu is dat volgens de laatste metingen zo ernstig vervuild, dat de regering na jarenlang nauwelijks actie ondernemen echt niet meer kan volhouden dat de indianen niet zo moeten zeuren.

Image

Voordelen oliegeld
Uiteindelijk blijft het de vraag hoe ver de Peruviaanse overheid écht wil gaan bij het beschermen van de natuur en die paar honderd indianen. Want het gaat uiteindelijk wel om de meest productieve olievelden van het land.

Net als Venezuela en Ecuador kan het arme Peru al dat oliegeld goed gebruiken om het onderwijs te verbeteren, nieuwe wegen aan te leggen en de gezondheidszorg op een hoger peil te krijgen. En dan gaat het om de belangen van miljoenen versus die van een paar honderd indianen.

Maar nu in elk geval eerst negentig dagen noodtoestand rond de Río Pastaza. In mijn agenda staat daarom al dat ik op 23 juni opnieuw over dit stuk jungle zal berichten. Hopelijk is het dan schoner en kan de olie-winning tóch gewoon verder gaan.