Het grote aftellen is begonnen in Venezuela, nu de regering heeft aangegeven dat de gezondheid van Hugo Chávez hard achteruit is gegaan. ‘El Comandante’ kampt met een zware longinfectie en dat betekent normaal gesproken heel snel einde verhaal voor een lichaam zonder weerstand na al die chemokuren.

De studenten die al dagenlang aan het demonstreren zijn om de waarheid over Chávez te horen, hebben die waarheid nu hoogstwaarschijnlijk eindelijk gehoord. Veel slechter dan dit kan de situatie van Chávez niet zijn, dus het medisch bulletin kán eigenlijk niet meer zijn opgepimpt.

Chávez

De Boliviaanse president Evo Morales maakte dit weekend ook opnieuw vergeefs een reis van duizenden kilometers om Chávez te bezoeken, maar mocht zijn grote kameraad wéér niet zien. Dat gebeurde eerder ook al bij de Argentijnse presidente Cristina Fernández en president Rafael Correa van Ecuador.

Strijd om opvolging
Chávez heeft zelf tijdens zijn laatste optreden in het openbaar zijn vice-president Nicolas Maduro aangewezen als opvolger. Maar er zijn kapers op de kust. Oppositieleider Henrique Capriles van de partij ‘Rechtvaardigheid Eerst’ verloor de laatste verkiezingen tegen Chávez in oktober niet zo heel ruim (44% versus 55%) en maakt tegen de veel minder charismatische Maduro zeker kans.

En dan is er nog parlementsvoorzitter Diosdado Cabello, partijgenoot van Chávez en Maduro. Hij ontkent zelf in alle toonaarden dat hij het stokje van ‘El Comandante’ wil overnemen, maar hij geniet grote steun van het leger en dat is van cruciaal belang in Venezuela.

Snelle verkiezingen
Als Chávez overlijdt worden er snel nieuwe verkiezingen georganiseerd. De grote vraag is of Cabello zich dan kandidaat gaat stellen. Een dilemma, want als hij het gaat opnemen tegen zijn partijgenoot dan maakt oppositieleider Capriles juist een grotere kans. En dat wil niemand binnen de ‘Verenigde Socialistische Partij van Venezuela’.

Emotionele begrafenis
Maar voordat het zover is zal Caracas eerst nog een bijzonder emotionele begrafenis van Hugo Chávez beleven. Want wat wij westerlingen ook van de totalitaire stijl van Chávez mogen vinden, hij heeft zeker in zijn eerste jaren met niet aflatende energie  gezorgd voor veel meer zelfbewustzijn en snelle sociale en economische ontwikkeling in Venezuela.

Vice-president Maduro zei vorige week ietwat bombastisch dat Chávez nu zo ziek is “omdat hij zijn leven heeft gegeven voor al die mensen die niks hebben”. Hoe overdreven dat ook mag klinken, veel trouwe aanhangers voelen dat ook daadwerkelijk zo.

Chavez somos todo

Dus als hij er dan straks niet meer is, mag daar best een traantje om worden gelaten. Al zal het niet bij een traantje blijven, maar zal het verdriet ongetwijfeld ontaarden in massaal hysterisch gegil.

Pim Fortuyn
En laten we dan niet met al te veel dedain naar die rare Venezolanen kijken, want wij stonden ooit langs de snelweg te applaudisseren voor een dooie politicus in een witte auto die een politieke carrière van nog geen jaar achter de rug had.