Het Colombiaanse Medellín is in nog geen twintig jaar tijd veranderd van een door geweld van het drugskartel van de beruchte Pablo Escobar geteisterde stad in de meest innovatieve stad ter wereld. Die titel is het afgelopen weekend vol trots gevierd. Maar wat is het geheim van die enorme omslag in de Stad van de Eeuwige Lente?

In een competitie georganiseerd door de Wall Street Journal en Citi is Medellín afgelopen vrijdag ten koste van New York en Tel Aviv door bijna één miljoen online-stemmers verkozen tot stad van het jaar.

Image

Metro en innovatieve kabelbaan
Medellín heeft zo’n 2,5 miljoen inwoners en wordt met name geroemd om het in ijltempo ontwikkelde transport-systeem dat de reistijden drastisch heeft verkort.

Het gaat dan om de metro, maar vooral ook om de kabelbaan die de hoger gelegen armere delen van de stad verbindt met het centrum. Daardoor heeft de stad veel meer samenhang gekregen

Parken en bibliotheken
Verder zijn de organisatoren van de verkiezing onder de indruk van de gigantische sociale ontwikkeling en de vele prachtige parken, bibliotheken, scholen en het interactieve wetenschapsmuseum die de afgelopen twee decennia uit de grond zijn gestampt. En dat in een stad waar eind jaren ’80 nog gemiddeld vierduizend moorden per jaar werden gepleegd.

Trots op ontwikkeling
Juist daarom vieren de inwoners de titel dit weekend vol trots, ook al is het niet meer dan een internetverkiezing. En ook al is dat ‘meest innovatieve’ een relatief begrip, want er is vooral gekeken naar de enorme ontwikkeling die de stad heeft doorgemaakt en niet naar de absolute stand van de innovatie.

Burgemeester Aníbal Gaviria wijst in een reactie expliciet op het gewelddadige verleden toen drugsbaron Pablo Escobar het nog grotendeels voor het zeggen had in de stad: “Medellín is een stad die ondanks alle problemen in het verleden zichzelf constant opnieuw heeft uitgevonden en dat is een inspiratie voor alle andere steden in Colombia en de hele wereld.”

Enthousiaste zakenlieden, acteurs en musici
Ook alle zakenlieden, acteurs en musici die de campagne vol enthousiasme hebben ondersteund, reageren zoals het gepassioneerde latino’s betaamt:

“Het vervult mij met enorme trots dat ik ben geboren en opgegroeid in een stad die zich nu kan meten met metropolen als New York en Tel Aviv. Dat brengt niet alleen trots met zich mee, maar ook een enorme verantwoordelijkheid”, stelt actrice Isabel Estrada.

Nog veel te doen
Ondanks alle trots zijn alle inwoners er van doordrongen dat er nog veel moet verbeteren in Medellín. Huisvesting heeft nu prioriteit, want er zijn nog steeds veel te veel armoedige woningen.

De titel ‘meest innovatieve stad ter wereld’ is in elk geval een enorme stok achter de deur voor verdere verbeteringen erkent de burgemeester: “We moeten onszelf in de toekomst steeds opnieuw blijven uitvinden, want nu kijkt de hele wereld mee.”

De hele wereld kijkt mee is misschien wat overdreven, maar tenminste zullen jullie als lezers van mijn blog Medellín vanaf nu niet alleen meer met drugs associëren.