“We moeten elkaar liefhebben en helpen, hoe moeilijk dat ook is met al die kapitalistische bloedzuigers”. Vice-president Nicolás Maduro werkt duidelijk aan zijn socialistische profiel als beoogd opvolger van de doodzieke Hugo Chávez. Overal in Venezuela hangen inmiddels grote posters van Maduro, die gisteren duidelijk maakte dat Chávez nu echt voor zijn leven aan het vechten is.

Nicolás Maduro

Uit de manier waarop Maduro praat, blijkt dat hij al langzaam afscheid aan het nemen is van Chávez: “Onze commandant is nu zo ziek, omdat hij zijn leven heeft gegeven voor mensen die niks hebben.”

Toen hij gisteren liet weten dat Chávez voor zijn leven vecht, nam hij het woord herstel niet meer in de mond. Eerder gingen opmerkingen over de moeizame strijd die de president voert tegen kanker wel altijd gepaard met optimisme over zijn herstel.

De mysterieuze doodsstrijd van Chávez
Er doen dan ook steeds meer geruchten de ronde over de situatie van Chávez. Zo zei een ex-ambassadeur van Panama eerder deze week van hooggeplaatste regeringsfunctionarissen te hebben gehoord dat Chávez al sinds 30 december hersendood is. Afgelopen zondag zou hij op initiatief van zijn dochters zelfs zijn losgekoppeld van alle machines.

Volgens het Spaanse ABC ligt Chávez inmiddels niet meer in het Militair Hospitaal van Caracas om daar verder behandeld te worden, maar is hij overgebracht naar het presidentieel verblijf op het eiland La Orchila. Beide verhalen zijn nog op geen enkele manier bevestigd.

Studentenprotesten
Venezolaanse studenten eisen in demonstraties de waarheid over de gezondheidstoestand van Chávez. Hij heeft al bijna drie maanden geen enkel levensteken gegeven, behalve drie tweetjes waarvan het nog maar de vraag is of die van hemzelf afkomstig waren.

Volgens de nu voor de vierde dag op rij protesterende studenten moet Chávez zich in het openbaar vertonen en snel weer aan het werk en anders moet de regering erkennen dat hij het land niet mee kan leiden.

Studentenprotest Venezuela

Nieuwe verkiezingen in aantocht
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de regering zich aan het klaarmaken is voor nieuwe verkiezingen. De straten hangen inmiddels vol met posters van de besnorde vice-president Maduro, die door Chávez zelf is aangewezen als opvolger tijdens zijn laatste openbare optreden begin december.

Uit de laatste peilingen blijkt dat voormalig buschauffeur Maduro de presidentsverkiezingen gaat winnen als ze nu worden gehouden. Hij zou dan 50% van de stemmen halen tegen 36% voor oppositieleider Henrique Capriles.

Zelfvertrouwen bij Capriles
Capriles verloor in oktober nog de laatste presidentsverkiezingen van Chávez, maar heeft er na zijn winst bij latere regionale verkiezingen tegen twee voormalig vice-presidenten alle vertrouwen in:

“Ik heb al twee vice-presidenten vermorzeld, laat die derde maar komen!”, zei hij eerder deze week strijdlustig.

Memo VS over overgangsproces
De Verenigde Staten hebben al een memo klaarliggen voor het overgangsproces als Hugo Chávez straks niet alleen in de praktijk, maar ook formeel president-af is. Dat liet de Amerikaanse vertegenwoordigster voor Latijns-Amerika Roberta Jacobson gisteren weten.

“Het belangrijkste is dat er vrije, open en rechtvaardige verkiezingen worden georganiseerd”, stelt ze. “En we hopen dat we over een paar jaar concretere hulp kunnen bieden”.

Chávez vergeleek Bush met duivel
Jacobson doelt daarmee op de nu nog gespannen verhouding tussen de kapitalistische VS en het streng-socialistische Venezuela, mede ook door alle tirades van Hugo Chávez in het verleden.

Zo zei hij tijdens een VN-vergadering ooit over George W. Bush: “De duivel was hier gisteren. Het ruikt vandaag nog naar zwavel.”

Bush en Chávez

Kapitalistische bloedzuigers
Nicolás Maduro heeft in Chávez in elk geval een goede leermeester gehad in het heftig afkeuren van het kapitalisme. Ook al zegt hij het met minder stemverheffing dan ‘El Comandante’, zijn teksten zijn er niet minder scherp om:

“Het socialisme moet een spirituele dimensie hebben. We moeten elkaar liefhebben en helpen. Alleen dan kunnen we een echte samenleving bouwen, hoe moeilijk dat ook is met al die kapitalistische bloedzuigers.”

Hugo Chávez kan zijn mysterieuze doodsstrijd dus gerust opgeven in de wetenschap dat het met zijn gedachtegoed wel snor zit bij beoogd opvolger Nicolás Maduro.