Voormalig buschauffeur Nicolás Maduro is de nieuwe president van Venezuela, al legt oppositieleider Capriles zich daar nog niet bij neer. Maduro krijgt volgens de eerste uitslagen 50,66% van de stemmen na een razend spannende en verwarrende verkiezingsavond. President WORDEN was voor Chávez-adept Maduro al moeilijker dan verwacht, maar president ZIJN wordt nog veel moeilijker. De oppositie eist een hertelling en is sterker geworden en tot overmaat van ramp is zijn twitter-account gehackt.

Image

In de hele campagne heeft Maduro dankbaar gebruik gemaakt van de populariteit van de vorige maand aan kanker overleden Chávez. Hij gebruikte zijn naam meer dan 200 keer per dag, zag hem zelfs gereïncarneerd als vogeltje en zijn verkiezingsprogramma bestond uit niks anders dan het voortzetten van het project-Chávez.

Oppositie-kandidaat Henrique Capriles liet halverwege de verkiezingsavond al via Twitter weten dat er een poging wordt gewaagd de ‘wil van het volk te veranderen’. En nadat de officiële uitslag waarin hij 49,07% van de stemmen haalt bekend werd, verscheen Capriles razend op televisie met een stapel papieren waarin meer dan 3000 incidenten worden opgesomd die vandaag zouden hebben plaatsgevonden.

Van schoten bij stembureau’s tot chavisten die mensen gedwongen zouden hebben op Maduro te stemmen. Capriles eist een diepgaand onderzoek naar alle incidenten en een hertelling van alle stemmen en dat terwijl hij op voorhand had gezegd de uitslag te zullen respecteren.

Twitter-account gehackt
Vlak voor het sluiten van de stembussen werd het Twitter-account van Maduro gehackt, net als dat van zijn PSUV-partij. @LulzSecPeru heeft trots de eigen profielfoto geplaatst en schrijft om onduidelijke redenen over het pijpen van Obama. Volgens minister van Informatie Villegas zitten er fascisten achter de hack.

Maduro Twitter

Op Twitter gaat al het grapje rond dat de hack niet zo heel moeilijk was, omdat het wachtwoord van het account ‘Chavez’ moet zijn geweest.

Op eigen kracht
Twitter-hack en hertelling van de stemmen of niet, vanaf vandaag moet Maduro het helemaal op eigen kracht doen. Het Venezolaanse volk heeft voor hem gekozen deels uit eerbetoon voor Chávez en deels omdat ze in de socialistische revolutie geloven. “Maar een president als Chávez krijgen we nooit meer”, zei een geëmotioneerde chavista op verkiezingsdag

Maduro moet als de uitslag definitief is direct de torenhoge criminaliteit, de torenhoge inflatie en de torenhoge voedseltekorten te lijf om het vertrouwen waar te maken. Voor oppositieleider Capriles rest na zijn protest niet meer dan de zijlijn, want Maduro blijft als hij niet door zijn eigen partij wordt afgezet tot april 2019 aan de macht en ziet weinig in samenwerking.

Image

Socialistische revolutie
In zijn jonge jaren bestuurde Nicolás Maduro nog een stadsbus in Caracas, nu bestuurt hij heel Venezuela met al zijn oliegeld en een hele nipte meerderheid. Toch zal hij net als Chávez altijd linksaf slaan als hij voor de keuze staat.

Dat betekent doorgaan met het bouwen van klinieken en scholen in arme wijken, met het zwaar subsidiëren van voedsel en huizen en met het nationaliseren van succesvolle bedrijven ter meerdere eer en glorie van het vaderland.

Maduro was minister van Buitenlandse Zaken onder Chávez, dus je zou zeggen dat de buitenlandpolitiek niet veel anders zal zijn. Intensief samenwerken met bevriende linkse landen in de regio door hen gunstige oliecontracten te geven. En blaffen tegen de ‘kapitalistische bloedzuigers‘ in de Verenigde Staten, maar niet bijten.

In zijn overwinningsspeech liet Maduro weten dat er een internationale samenzwering is ontdekt die de verkiezingen wilden saboteren. Er zijn meerdere Colombianen opgepakt. Paranoïde of niet, morgen zegt de kersverse president met bewijs te komen van de sabotage-actie.

Later meer…