De socialistische partij van president Maduro heeft glansrijk de lokale verkiezingen van zondag gewonnen. De burgemeestersverkiezingen waren een belangrijke populariteitstest voor Maduro, die het land uit een diepe economische crisis moet slepen. 

Image

Oppositieleider Henrique Capriles had het vertrek van de in zijn ogen wanpresterende Maduro tot inzet van deze verkiezingen gemaakt. Maar zijn alliantie van partijen bleef steken op 42,7% van de stemmen terwijl de regeringspartij van Maduro en bondgenoten 49,2% van de stemmen haalden.

Daarmee is de legitimiteit van de regering versterkt, want er is altijd een zweem van fraude blijven hangen rond de presidentsverkiezingen waarin Maduro met zeer nipte meerderheid tot opvolger van Chávez werd gekozen.

Verreweg meeste gemeenten naar regeringspartij
De oppositie behield wel het burgemeesterschap van Caracas en Maracaibo, de twee grootste twee steden van Venezuela. Maar bij het schrijven van dit artikel heel vroeg in jullie maandagochtend waren van de in totaal 335 gemeenten 196 naar de partij van Maduro gegaan en 53 naar de verenigde oppositie van Capriles. De rest moet nog goed geteld worden.

Image

‘Respecteer onze overwinning’
In zijn overwinningsspeech maakte Maduro een opgeluchte en op mij voor de eerste keer ook een zelfverzekerde indruk: “Het volk wil rust en stabiliteit. Het volk wil een einde aan de economische oorlog”, hield Maduro zijn aanhang voor.

Hij heeft sinds een aantal weken supermachten gekregen om speculanten aan te pakken die de prijzen in Venezuela met hulp van de VS op zouden drijven om zijn regering te destabiliseren.

“De oppositie gaat vast weer duizenden dingen verzinnen om deze uitslag aan te vechten”, zei Maduro verwijzend naar de beschuldigen van fraude in april. “Maar we verwachten nu zelfreflectie van de oppositie en dat ze onze regering en onze overwinning respecteren.”

Capriles: “Er is een dialoog nodig”
Een zichtbaar teleurgestelde oppositieleider Capriles zei vlak na de overwinningsspeech van Maduro dat hij zich neerlegt bij de uitslag. Er zijn dan ook geen grote onregelmatigheden gemeld.

Het resultaat is voor Capriles wel het bewijs voor de enorme verdeeldheid in Venezuela: “Ik heb alles gedaan wat menselijk mogelijk is. Maar de uitslag bewijst dat dit land geen echte leider heeft. Een verdeeld land heeft dialoog nodig.”

Image

Nicolás Maduro is op geen enkele manier van plan die dialoog aan te gaan. Hij heeft het vorige maand voor elkaar gekregen per decreet te mogen regeren en het Venezolaanse volk heeft hem daar niet voor afgestraft. Maduro gaat dus met harde hand verder met zijn jacht op speculanten.

En nu oplossen die crisis!
Makkelijk is het niet, want onder zijn presidentschap is de inflatie opgelopen tot 54% en zijn er grote tekorten aan basisproducten als meel, melk en WC-papier ontstaan. Maar nu de oppositie voorlopig even pas op de plaats moet maken krijgen Maduro en de zijnen de kans te bewijzen dat ze de stem waard zijn van al die mensen die het zwaar hebben tijdens deze economische crisis.

Laten hij en al die gekozen socialistische burgemeester daar nu al hun energie oprichten in plaats van op het zwartmaken van de oppositie. Die vertegenwoordigen ondanks hun nederlaag immers nog altijd meer dan 40% van de Venezolaanse bevolking.