“Ik heb zojuist een decreet getekend waardoor het vakantie is op 30 en 31 december”, tweette president Correa gisterochtend ineens.”Fijne feestdagen!” In een land waar vooruit plannen een zeldzaamheid is, kan een vakantie zomaar drie weken van tevoren op Twitter bekend worden gemaakt.

Image

Persoonlijk cadeautje van de president
Zo weet de populistische Correa alle werknemers weer even goed te paaien. En het werkt, want veel mensen om me heen zien het echt als een persoonlijk cadeautje van de president.

In Ecuador hebben mensen naast de vooraf vastgestelde feestdagen als kerstmis en Onafhankelijkheidsdag maar twee weken vakantie per jaar, dus deze extra twee dagen zijn meer dan welkom. Lekker een paar dagen weg rond Oud & Nieuw of gewoon gezellig met de familie bij elkaar zijn in eigen huis.

Sigaar uit eigen doos
Maar eigenlijk is het cadeautje van Correa een sigaar uit eigen doos. Want iedereen die in overheidsdienst werkt moet vanaf 2 januari 16 werkdagen achter elkaar een uurtje langer werken om de vrije dagen te compenseren.

Nou leven Ecuadoranen niet volgens zo’n strak tijdschema als wij in Nederland, maar met kinderen of met andere activiteiten na het werk kan het best even puzzelen zijn zo’n 9-urige werkdag.

Onaangename verrassing voor bedrijfsleven
Voor bedrijven is het helemaal een onaangename verrassing. Als ze de tent sluiten kunnen ze niks verdienen op 30 en 31 december. En de mensen na de jaarwisseling een tijd lang een uurtje extra laten werken levert weinig op, want waarom zou je je werknemers 9 uur laten werken voor iets dat ze normaal in 8 uur doen?

Als bedrijven wél open gaan moeten ze hun personeel twee dagen extra betalen. En dan ook nog eens dubbel omdat het ineens om officiële vrije dagen gaat.

Mijn vrouw en schoonouders twijfelen ernstig of ze het lunchrestaurant open houden, want met dubbele salariskosten en het wegvallen van al het overheidspersoneel dat dagelijks bij ons eet, wordt dat hoogstwaarschijnlijk verlies draaien.

Toeristische sector
Voor de hotels en toeristische restaurants de plotselinge aankondiging van Correa juist goed nieuws, al hadden ze het liever eerder geweten om reclame te kunnen maken en extra activiteiten te kunnen organiseren.

Image

“Beter laat dan nooit”, zegt de baas van het toerismebureau in de kustplaats Manta in El Comercio. “Deze maatregel gaat zeker helpen, al was het nog beter geweest als het eerder was aangekondigd. Maar we hebben in elk geval nog drie weken voorbereidingstijd.”

Maar dat mensen aan het eind van het jaar ineens vijf dagen weg kunnen (vanaf zaterdag de 28e t/m woensdag 1 januari) is vooral voor de horeca aan de kust een mooi eindejaarscadeau, ondanks de extra personeelskosten die ze moeten maken.

De 1000 euro van Rutte versus de vakantiedagen van Correa
Hoe bizar het ook mag lijken dat Correa ineens cadeautjes weggeeft, in Nederland probeerde Mark Rutte dat ook. Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne beloofde hij als volleerd populist elke Nederlander 1000 euro, maar dat heeft niemand van jullie ooit gezien.

En wij hebben hier ondanks dat het deels een sigaar uit eigen doos is allemaal wel verrassend twee dagen extra vrij. Dus hier is het toch vooral “¡Gracias presidente!” in plaats van “Rutte rot op!”