De Verenigde Naties hebben felle kritiek op het besluit van Uruguay om het gebruik, de verkoop en de productie van drugs volledig te legaliseren. Nadat dinsdagavond ook de Senaat instemde met de meest liberale drugswet ter wereld, liet de VN-organisatie INCB weten dat Uruguay daar internationale verdragen mee schendt.

Voor Uruguayanen die zich laten registreren is het voortaan toegestaan 40 gram cannabis per maand te kopen bij apotheken. De overheid controleert zelf de teelt en stelt de prijzen vast. Daarmee is Uruguay gidsland Nederland definitief voorbij gestreefd.

Image

Enthousiaste blowers in Montevideo vierden het besluit dinsdagavond door onder het genot van reggae-muziek met z’n alle dikke joints op te steken voor het statige Senaatsgebouw. 

VN erg verbaasd over breken internationaal verdrag
Voorzitter Raymond Yans zei dat zijn International Narcotics Control Board (INCB) “erg verbaasd is dat een wetgevend orgaan dat internationale wetten en overeenkomsten heeft goedgekeurd en een overheid die een actieve partner is bij het handhaven van de internationale rechtsorde hebben besloten om een wereldwijd gesloten verdrag te breken.”

Hij wijst daarmee op het in 1961 gesloten Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen waarin overeengekomen is “om de gezondheid en het welzijn van de bevolking te beschermen en dat staten zich moeten beperken tot medisch en wetenschappelijk gebruik van cannabis.”

Strijd tegen drugsmaffia
Maar president Mujica van Uruguay blijft zijn nieuwe wet vol vuur verdedigen. Hij wil de gewelddadige drugshandelaren buitenspel zetten en wijst er op dat alleen meerderjarige Uruguayanen beperkt marihuana kunnen kopen.

Image

“Het doel is de handel in drugs te bestrijden én de gezondheid van de Uruguayaanse bevolking te beschermen. Want overal ter wereld hebben we de strijd tegen de drugsmaffia verloren. Daarom is het nu tijd alternatieven te zoeken.”

Volgens de VN-organisatie INCB is Uruguay niet ingegaan op de uitnodiging om te komen praten over de omstreden drugswet.

Drugsdebat op hele continent
In heel Latijns-Amerika wordt het debat over liberalisering van het drugsbeleid gevoerd. Zo steunen Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa en de secretaris-generaal José Miguel Insulza van de Organisatie van Amerikaanse Staten de Uruguyaanse wet, maar uiten de Braziliaanse en Paraguayaanse overheid er juist felle kritiek op.

In Mexico, Argentinië en Chili is privé-gebruik op kleine schaal wel toegestaan, maar ondanks dat er her en der stemmen opgaan om het Uruguayaanse voorbeeld te volgen wachten de latino-landen eerst af hoe het daar uitpakt.

‘Uruguayaanse manier geen begaanbare weg’ 
De Costa Ricaanse voorzitter Celso Gambao van de commissie die namens de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) drugsmisbruik moet tegen gaan liet gister weten dat “de manier die Uruguay heeft gekozen niet het standpunt van de hele regio is, hun manier is geen begaanbare weg.”

Volgens een in de Ecuadoraanse krant El Comercio aangehaalde psychiater is Latijns-Amerika nog niet klaar voor het legaliseren van marihuana: “De Latijns-Amerikaanse bevolking is heel anders dan de Europese. Er is hier eerst veel meer voorlichting nodig over de gevaren en effecten van drugsgebruik. Want het blijft hier nooit alleen bij cannabis-gebruik.”

—————————————————————
Lees hier meer over de omstreden drugswet in Uruguay:
Uruguay voortaan wietparadijs numero uno
Regering Uruguay wil de drugshandel in