Naar de gevangenis met alle speculanten! President Nicolás Maduro van Venezuela heeft in aanloop naar de spannende regionale verkiezingen van 8 december een nieuwe pakket maatregelen afgekondigd om de ‘economische oorlog’ te winnen.

Militairen en politie moeten streng in de gaten houden of de prijzen niet nog verder worden opgedreven nu de inflatie op jaarbasis al 54% bedraagt: “Vanaf deze zaterdag zullen we met de wet in de hand hard optreden tegen iedereen die na de inspectie de prijzen verhoogt of op een frauduleuze manier aan het speculeren slaat”, zei Maduro tijdens een nationale TV-toespraak gisteravond.

Image

Dat prijs opdrijven is in Venezuela nu een misdaad waar gevangenisstraf op staat: “Waar ze ook zijn, we zullen de verantwoordelijken arresteren. Wij staan niet toe dat ze misbruik maken van onze wetten en van onze mensen. Het is nu genoeg!”, fulmineerde Maduro. Volgens de president probeert rechts het land te destabiliseren met een economische oorlog.

Oppositieleider Capriles geeft Maduro de schuld
Maar oppositieleider Capriles legt de zwartepiet voor de economische crisis uiteraard bij Maduro en zijn chavisten: “Ze zijn al 15 jaar aan de macht en nu komen ze er achter dat er speculatie, inflatie en corruptie is, terwijl dat allemaal hun eigen schuld is.”

Bij wilde protesten zaterdag tegen de regering is volgens de demonstranten één man gedood door de chavista’s en zijn 25 mensen gewond geraakt.

‘Nieuwe etappe economische revolutie’
In een ander decreet stelt Maduro de maximum huurprijs van bedrijfsruimte op omgerekend $ 40,- per vierkante meter. “Want het is een recht om te werken en om te produceren”, lichtte hij toe.

Met de maatregelen zegt Maduro een ‘nieuwe etappe van de economische revolutie’ te zijn begonnen: “Deze grote economische revolutie zal zorgen dat we het sociale systeem kunnen handhaven dat we met onze grote politieke en democratische revolutie hebben weten op te bouwen.”

Dat sociale systeem van gratis onderwijs, zorg, gesubsidieerd voedsel en woningen voor grote groepen armen, is onbetaalbaar geworden. Met de verkiezingen op komst is het natuurlijk zaak voor Maduro om het volk te wijzen op de verworvenheden van zijn grote voorganger Chávez en zijn eigen plannen om dat te handhaven.

Image

Maar Maduro doet mij steeds meer denken aan Mat Herben. Die had een lijntje met Pim, net zoals Maduro de als vogeltje gereïncarneerde Hugo Chávez op zijn schouder had. Beiden verdedigen het gedachtegoed van hun grote roerganger, maar hebben net zoveel charisma als Pim en ‘El Comandante’ alleen al in hun linkerpink hadden.

Nicolás Maduro won de verkiezingen van april nog op de golven van rouw en verdriet net als de LPF destijds bij ons in Nederland. Maar nu zijn we ruim een half jaar verder en moet hij het op eigen kracht doen. Op 8 december weten we of hij nog een toekomst heeft in Venezuela.

————————————————-
Lees hier meer over de crisis in Venezuela:
Staatsgreepje in Venezuela aan vooravond koninklijk bezoek
Kranten Venezuela moeten sluiten door papiertekort
Erfenis Chávez is economische tijdbom