Regeren per decreet. Daar kan Koning Willem-Alexander alleen maar van dromen, maar in Venezuela waar hij zaterdag op bezoek gaat heeft president Nicolás Maduro dat gisteravond voor elkaar gekregen.

Het Venezolaanse parlement heeft zichzelf grotendeels buitenspel gezet door de zogeheten ‘Ley Habilitante’ aan te nemen. Met die speciale wet kan Maduro zonder het parlement te raadplegen maatregelen kan nemen tegen de economische crisis en de corruptie in Venezuela.

En ook al stemde het parlement met tweederde meerderheid in, dit kunnen wat mij betreft best een staatsgreepje noemen want met democratie heeft dit weinig meer te maken.

Ley Habilitante

Economische oorlog
Volgens de staatspropaganda zijn de extra bevoegdheden voor Maduro hard nodig om  “de economische oorlog die rechts heeft veroorzaakt om het land te destabiliseren te lijf te gaan”.

De president kan met de wet in de hand ongeremd verder gaan met zijn prijscontroles en het arresteren van bedrijfsmanagers die in zijn ogen te veel geld vragen voor hun flatscreens.

De oppositie stemde uiteraard als één blok tegen: “Wij denken dat er niks ondemocratischer is dan het goedkeuren van deze wet”, stelde oppositielid Andres Velasquez kernachtig.

De geest van Chávez
Het lijkt een wanhoopsdaad van Maduro in het diep in crisis verkerende Venezuela. Maar volgens zijn parlementsvoorzitter Diosdado Cabello heeft Chávez het zijn partijgenoten nog ingefluisterd op zijn sterfbed:

“Ik ben getuige geweest van iets wat ik nooit eerder heb gezegd. Op 22 februari waren we vijf uur lang bij Chávez. En de commandant wees op de economische oorlog en zei dat we alle wetten moesten aannemen om speculanten de nek om te draaien.”

Ook onder het bewind van Hugo Chávez was al vier keer een jaar lang de Ley Habilitante van kracht die de president speciale bevoegdheden gaf. Dus zelfs dit is een eigen idee van Maduro die ziekelijk blijft dwepen met zijn grote voorbeeld.

Maduro Chávez

De inflatie in Venezuela is intussen opgelopen tot 54% op jaarbasis en er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Met het buitenspel zetten van het parlement en het dwepen met Chávez gaat Maduro die problemen niet oplossen.

Oppositie bijt fel van zich af
De oppositie gaat in aanloop naar de regionale verkiezingen op 8 december dan ook fel tekeer:  “Alles wat je aanraakt gaat kapot”, “Je verslaat inflatie niet met decreten, maar met slim economisch beleid” en “De waarheid is dat de oorzaak van deze crisis een naam heeft: Nicolás Maduro”

Oppositieleider Henrique Capriles gaat op Twitter helemaal los: “Ik zeg het maar even heel duidelijk zodat je het begrijpt. Na 8 december gaan we achter jou en je neofascistische regering aan met de Grondwet in de hand”

Wat moeten Willem-Alexander en Máxima daar?
Koning Willem-Alexander en Máxima zullen zaterdag tijdens hun kopje thee op het presidentiële paleis Miraflores weinig meekrijgen van de sociale onrust in Venezuela.

WA en Máxima

Maar de Nederlandse regering moet zich ernstig afvragen wat het koningspaar te zoeken heeft bij een wanhopig ogende president met dictatoriale trekjes die bepaald niet koninklijk omgaat met de oppositie en de economische crisis in zijn land alleen maar aan het verergeren is.

—————————————————————————————–
Lees hier meer over de politieke en economische crisis in Venezuela:
Willem-Alexander en Máxima kunnen goedkope flatscreen scoren in Venezuela
Timmermans stelt niets aan de kaak tijdens bezoek aan Venezuela
Massale vechtpartij in parlement Venezuela
Televisiegeweld in politieke crisis Venezuela