“Op 23 november gaan we in alle hoeken van Venezuela demonstreren tegen de economische crisis en de corruptie van deze regering”. De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles heeft komende zaterdag uitgeroepen tot Dag van Nationaal Protest tegen president Nicolás Maduro en zijn regering. Precies op de dag dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima langskomen op het presidentiële paleis voor een kennismakingsbezoek.

Oproep tot protest Venezuela

De wet die president Maduro speciale bevoegdheden geeft en het parlement het komende jaar grotendeels buitenspel zet is voor Capriles de druppel. Voor het eerst sinds de nasleep van de presidentsverkiezingen van 14 april roept hij het Venezolaanse volk weer op massaal de straat op te gaan.

“Op zaterdag wordt het belangrijk de stem van de miljoenen Venezolanen te horen tégen deze regering. Tegen wat deze regering doet om duidelijk te maken dat niet de regering Venezuela is, maar dat wij allemaal Venezuela zijn”, laat Capriles in onvervalste populistische latino-stijl weten. Bekijk hier de rest van zijn emotionele oproep.

Grimmige sfeer verwacht
In de door de staat gecontroleerde media is uiteraard niks van deze oproep terug te vinden, maar op de social media gaat het helemaal los. Berichten tegen Maduro en zijn regering met als hashtags #23N en #23NALaCalle worden massaal verspreid. De onvrede over de aanhoudende schaarste en de dictatoriale trekjes van Maduro is dan ook groot in Venezuela.

Het kan dus wel een heel grimmig worden zaterdag in Caracas, zeker als we in ogenschouw nemen dat de chavista’s ongetwijfeld een tegendemonstratie zullen organiseren om Maduro te steunen. Bij de protesten na de verkiezingen dit voorjaar vielen zeker zeven doden en honderden gewonden.

Protest Caracas

De protesten van zaterdag staan helemaal los van de koninklijke visite, Capriles repte er in een half durend interview met het Colombiaanse NTN24 met geen woord over, maar het is zeker geen dag voor een onbezorgd kennismakingsbezoek.

Wat moet het koningspaar toch in Venezuela?
Maar de vraag die ik gister op dit blog stelde wordt met het nationale protest op komst alleen maar nijpender. Wat hebben Willem-Alexander en Máxima bij deze president en met deze sociale, economische en politieke crisis in hemelsnaam te zoeken in Venezuela?

Het officiële antwoord is dat Venezuela een buurland is van het koninkrijk. Vanaf Aruba is het slechts 25 kilometer naar de Venezolaanse kust en het is goed de buren te vriend te houden. Maar natuurlijk is het vooral ook in het Nederlandse belang de banden goed te houden vanwege de rijk aanwezige olie.

Oliegeld

Venezuela moet die oliedollars ergens besteden én Nederland hoogwaardige technologische kennis in huis voor moeilijk winbare olie. Toch heeft zakendoen met de wankelende en volstrekt incapabele Maduro mijns inziens weinig zin op dit moment.

Die zaken kan het koningspaar morgen wél doen in Colombia en dan is het zaterdag in Venezuela gewoon gebruikmaken van één van hun andere kernkwaliteiten: beleefd glimlachen, net als onlangs op bezoek bij Vladimir Putin.

———————————————————————————————————–
Beluister hier mijn bijdrage op BNR over het koninklijk bezoek aan Venezuela

Lees hier meer over de crisis in Venezuela:
Staatsgreepje in Venezuela aan vooravond koninklijk bezoek
Willem-Alexander en Máxima kunnen goedkope flatscreen scoren in Venezuela
Timmermans stelt niks aan de kaak bij bezoek aan Venezuela
Venezolaanse pleerollen zijn op