De Euadoraanse aanvaller Christian el ‘Chucho’ Benítez is plotseling overleden aan een hartstilstand. “Ecuador is in shock”, kopt de de krant El Télégrafo. Onlangs scoorde Benítez nog een belangrijke goal in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay, maar hij stond toch vooral ook bekend om de dansvideo’s van de Ecuadoraanse selectie die hij op Youtube zette.

Benítez overleed aan een hartstilstand in Qatar, waar hij onlangs tekende bij de club El Jaisch. Hij kreeg ´s nachts ineens enorme pijn aan zijn borst en moest naar het ziekenhuis.

Volgens zijn vrouw heeft hij daar ruim twee uur gewacht zonder hulp te krijgen en bezweek hij tenslotte. “Wat wil je met die rare Arabieren en dat rare taaltje van ze”, zo luidde het genuanceerde commentaar van de taxichauffeur in Guayaquil toen we dat nieuws hoorden op de autoradio.

Reacties
Antonio Valencia, de beste Ecuadoraanse voetballer van het moment: “Je zal altijd mijn broer blijven. Wat een pijn, maar we houden van je!”

Minister Patiño van Buitenlandse Zaken: “Het overlijden van Christian Benítez betekent groot verdriet voor alle Ecuadoranen. Het was een buitengewone voetballer en een groot mens. Omhelzingen voor zijn familie.”

Carrière
Christian Benítez speelde in totaal 36 interlands, waarin hij 15 keer scoorde. Hij deed onder meer mee op het WK van 2006, waar hij alleen in actie kwam in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Duitsland.

Hij begon zijn carrière bij de Ecuadoraanse club El Nacional. Daarvandaan vertrok hij naar Mexicaanse Santos Laguna. In 2009 nam de Engelse club Birmingham City hem over voor 8 miljoen euro. Via de Mexicaanse topclub América belandde Benítez in Qatar om oliedollars te verdienen.

Maar daar overleed hij vannacht op 27-jarige leeftijd. Zijn familie treft nu de voorbereidingen om zijn lichaam over te brengen naar Ecuador.

Laatste goal
Hier de laatste goal die Benítez maakte in het shirt van Ecuador, onlangs in de met 4-1 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Paraguay.