Als een ware martelaar heeft oppositieleider Leopoldo López zich overgegeven aan de autoriteiten in Venezuela. “Maar laten we niet opgeven, dat zal ik ook nooit doen”, laat hij strijdvaardig weten op Twitter. López wordt als brein achter de demonstraties vorige week waarbij drie doden vielen, beschuldigd van opruiing, moord en terrorisme.

Image

López ontpopt zich ten koste van Henrique Capriles meer en meer als de echte leider van het verzet tegen het socialistische beleid van president Maduro. En daar gaat een periode in de gevangenis als ware martelaar alleen maar verder aan bijdragen. De 42-jarige politicus had zijn aanhangers opgeroepen om in het wit gekleed mee te marcheren richting het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

“Ik geef me over aan een onrechtvaardig rechtssysteem, aan een corrupt rechtssysteem”, schreeuwde López zijn aanhangers toe alvorens zich over te geven. Hij riep de menigte op vreedzaam te blijven demonstreren.

Burgers en studenten gaan de laatste weken steeds massaler de straat op om te demonstreren tegen de enorme tekorten, de met 54% op jaarbasis gierend uit de klauw lopende inflatie en de onveiligheid in Venezuela.

Toespraak president Maduro
“Deze politieke leider van het rechtse fascisme in Venezuela is nu in handen van justitie”, hield president Maduro dinsdagmiddag zijn aanhang voor in een toespraak vanuit zijn paleis Miraflores. “Hij zal zich tegenover justitie en in de rechtbank moeten verantwoorden voor opruiing.”

Image

Maduro ziet een samenzwering van de ‘fascistische’ oppositie, de rechtse pers en de Verenigde Staten met als doel zijn regering omver te werpen. Zo laat hij journalisten oppakken en heeft hij afgelopen weekend drie Amerikaanse consulaire medewerkers het land uitgezet die contact zouden hebben gehad met opstandige studenten en zo samenzworen tegen zijn regering.

Hopeloze polarisatie
In het hopeloos verdeelde Venezuela gaan als tegendemonstratie ook dagelijks duizenden, zo niet tienduizenden, chavisten de straat op om steun te betuigen aan Maduro. Elke dag weer dreigt een confrontatie met de oppositie.

De polarisatie sinds de dood van Hugo Chávez bijna een jaar geleden bereikt zo keer op keer een nieuw dieptepunt. En ik vrees dat het einde nog niet in zicht is en er nog meer doden gaan vallen dan de drie van vorige week.

—————————————————————————————-
Lees hier meer over de sociale en economische crisis in Venezuela:
Drie doden bij protesten tegen president Maduro in Venezuela
Prijspolitie Venezuela dwingt goedkopere Big Mac af
LIVEBLOG (gesloten) | Koninklijk paar bezoekt Venezuela op nationale protestdag
Staatsgreepje in Venezuela aan vooravond koninklijk bezoek