De prijspolitie in Venezuela heeft in de strijd tegen de torenhoge inflatie zelfs het ‘kapitalistische’ McDonald’s weten te dwingen de prijzen te verlagen. Een Big Mac-menu is na een bezoekje van de inspectie 7,5% goedkoper geworden, meldt persbureau Bloomberg.

Image

Het Venezuela van de socialistische president Nicolás Maduro heeft met 56% op jaarbasis de hoogste inflatie ter wereld. Speciale inspectieteams van de overheid gaan bedrijven af om te controleren of die hun prijzen niet te ver opdrijven.

Maduro vermoedt namelijk een neoliberaal complot van de rechtse oppositie met hulp van aartsvijand VS op de achtergrond.

Beurskoers McDonald’s omlaag
McDonald’s is één van de meer dan duizend bedrijven die de prijzen heeft verlaagd nadat het inspectieteam dat wordt gesteund door het leger langskwam.

Een Big Mac-menu kost nu 69 bolívar, volgens de officiële wisselkoers is dat $ 10,90. Als gevolg van de prijsverlaging daalde de beurskoers van McDonald’s in New York met bijna 2%.

McDonald’s omstreden in links Zuid-Amerika
In Venezuela zijn in totaal 139 McDonald’s-vestigingen. In het ideologisch verwante Bolivia wordt de kapitalistische Amerikaanse fastfood-keten juist geweerd.

Het Andesland van Morales is één van de weinige landen ter wereld waar het vergeefs zoeken is naar de grote gele M.

De eerste en enige vestiging van McDonald's in Cuenca

De eerste vestiging van McDonald’s in Cuenca

In mijn eigen Cuenca zijn afgelopen november na veel protest juist twee vestigingen van McDonald’s geopend. Terwijl hier al jaren vestigingen van de Burger King en KFC waren, is McDonald’s toch omstreden als symbool van de doorgeslagen Amerikaanse consumptiemaatschappij.

Maar protest of niet, net als vrijwel overal op de wereld is het er ook in Cuenca op elk moment van de dag propvol.

——————————————————————————-
Lees hier meer over de politieke, economische en sociale crisis in Venezuela:
LIVEBLOG (gesloten) | Koninklijk paar bezoekt Venezuela op nationale protestdag
Willem-Alexander en Máxima kunnen goedkope flatscreen scoren in Venezuela
Kranten Venezuela moeten sluiten door papiertekort
Massale vechtpartij in parlement Venezuela