“Doe ff normaal man.” Dat is toch de eerste gedachte die opkomt bij de vechtpartij die op 30 april uitbrak in het Venezolaanse parlement. Chavisten sloegen zeven oppositie-leden in elkaar en ook vier parlementariërs van de regeringspartij van Maduro raakten gewond. De partijen geven elkaar over en weer de schuld van het geweld.

Image

De knokpartij brak uit nadat parlementsvoorzitter Cabello het spreekrecht had ontnomen van iedereen die Nicolás Maduro niet erkent als president en hij daarop keihard ‘fascist’ kreeg toegeschreeuwd vanuit de oppositiebankjes. Bekijk hier de beelden.

“We weten dat de oppositie erop uit was geweld uit te lokken”, reageert de met nipte doch omstreden meerderheid verkozen president Maduro op het incident. “Dit moet niet nog een keer gebeuren.”

Nederland versus Venezuela
De dieptepunten uit de recente Nederlandse parlementaire geschiedenis bestaan uit “ff dimmen”, “doe ff normaal man” en een kamervoorzitter die huilend wegloopt omdat ze zich aangetast voelt in haar integriteit.

In Venezuela doen parlementariërs niet anders dan elkaar aantasten in hun integriteit. De oppositie bestaat volgens de regeringsgezinden uit rechtse fascisten die er alleen maar op uit zijn het land te destabiliseren.

In de ogen van de oppositie van Capriles zijn de chavisten juist de fascisten en hebben ze de verkiezingen van afgelopen 14 april gestolen en zijn ze bezig met het monddood maken van de oppositie met verregaande intimidatie.

Principes en idealen
Die intimidatie heeft inmiddels dus het parlement zelf gehaald. “De beestachtigheid in Venezuela is onbegrijpelijk voor welk land ter wereld dan ook”, zegt het gebutste oppositielid Julio Borges. Hij wijst er op dat deze kloppartijen niet alleen in het parlement, maar overal in Venezuela plaatsvinden.

Image

“Maar ze kunnen ons in elkaar slaan, ze kunnen ons in de gevangenis gooien, ze kunnen ons zelfs vermoorden, maar ze kunnen ons nooit onze principes en onze idealen afnemen”, voegt Borges daar strijdvaardig aan toe.

1-mei-marsen van beide zijden
Vandaag op de Dag van de Arbeid houden zowel de oppositie als de aanhangers van president Maduro een grote mars in de hoofdstad Caracas. Het is niet de bedoeling dat ze elkaar ontmoeten, want als dat wel gebeurt lijken grote rellen onvermijdelijk. De hoge heren politici hebben immers zelf al het slechte voorbeeld gegeven.

—————————————————————————————————————————–
Lees hier meer over de omstreden verkiezingen in Venezuela en de nasleep ervan:
Chávez gereïncarneerd als vogeltje
Erfenis Chávez is economische tijdbom
‘Project Chávez springlevend’
Maduro: Van buschauffeur tot president
Oppositie Venezuela trekt protestmars in uit angst voor geweld
Toch hertelling stemmen Venezuela
Televisiegeweld in politieke crisis Venezuela