“We zijn onze uitzonderlijke leider kwijt, maar zijn democratische en sociale project leeft meer dan ooit, want het is collectief opgebouwd door arbeiders, boeren, vrouwen, indianen, Afro-afstammelingen en jongeren.” In een bevlogen ingezonden stuk in The Guardian laat Nicolás Maduro weten dat de revolutie van Chávez onder zijn presidentschap volop voortgezet zal worden.

Image

Voetbalgod Diego Maradona steunt de campagne van Maduro

Volgens de laatste peilingen haalt Maduro 55 tot 60% van de stemmen bij de verkiezingen in Venezuela van morgen. Tegenstrever Henrique Capriles, die ooit belastingrecht studeerde in Amsterdam, blijft hangen op 40 tot 45%.

Socialistische heilstaat
Maduro laat geen twijfel bestaan over het Venezuela zonder Chávez. Dat zal politiek gezien hetzelfde zijn als Venezuela mét Chávez: Een socialistische heilstaat.

Hij wil doorgaan met het besteden van het volop aanwezige oliegeld aan sociale projecten. Hij wil doorgaan met het nationaliseren van succesvolle bedrijven. Hij wil doorgaan met het intensiveren van samenwerking met bevriende landen in de regio.

Problemen in Venezuela
Oppositieleider Capriles blijft intussen wijzen op de totale afwezigheid van eigen plannen bij Maduro en de keerzijden van de socialistische heilstaat. Zoals de corruptie en zelfverrijking binnen de overheid, de tot naar verwachting tot 30% oplopende inflatie dit jaar, de voedselschaarste en de torenhoge criminaliteit.

Nicolás Maduro erkent de meeste problemen: “Natuurlijk liggen er nog genoeg uitdagingen om te overwinnen, dat erkende Chávez zelf ook.” Bestrijding van de criminaliteit is één van de speerpunten als hij tot president wordt verkozen en hij belooft ook een nationale campagne tegen corruptie en inefficiëntie.

Daarnaast kondigde Maduro vlak voor de verkiezingen aan dan het minimumloon het komende jaar met 45% omhoog gaat, dus wie maalt dan nog om een inflatie van 30%?

Vertrouwen in geest Chávez
Gezien de peilingen heeft de meerderheid van de Venezolanen meer vertrouwen in de volgens Maduro springlevende geest van de revolutie van Chávez, dan in de springlevende veertiger Capriles met zijn nieuwe kijk op de toekomst van Venezuela na 14 jaar socialisme.

Maandagochtend Nederlandse tijd weten we of de Venezolaanse Maurice de Hond en zijn collega-peilers gelijk hebben. Uiterlijk drie uur na het sluiten van de stembussen is de volledige uitslag bekend, belooft het hoofd van de Nationale Kiesraad. En beide kandidaten hebben beloofd de uitslag te respecteren, al zullen ongetwijfeld verhalen over fraude opduiken.

———————————————————————————————————————————————————————

Lees hier meer over Venezuela na Chávez:
Verkiezingen Venezuela | Erfenis Chávez is economische tijdbom
Verkiezingen Venezuela | Chávez gereïncarneerd als vogeltje
De smerige strijd om de opvolging van Chávez
Ook zonder Chávez strijd tegen kapitalistische bloedzuigers